Večna vatra u znak sećanja na ruske i srpske heroje

© Sputnik / Aleksandra MilačićGardisti Vojske Srbije ispred Groblja Oslobodilaca Beograda
Gardisti Vojske Srbije ispred Groblja Oslobodilaca Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda u oktobru će biti postavljen spomenik „Večna vatra“, kao još jedan simbol sećanja na srpske i ruske vojnike stradale u borbi za oslobađanje grada od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

U Skupštini grada Beograda danas je potpisan Ugovor o donaciji skulpturno-arhitektonske kompozicije, koja će biti postavljena povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

Autor spomenika „Večna vatra“ je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov, a postavljanje je pokrenuto na inicijativu ruskog centra za kulturu u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će spomenik biti simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu moderne istorije sveta i da su dve zemlje ponosne na svoju antifašističku prošlost.

„Naš zadatak je da sećanje na tu prošlost negujemo i osnažujemo, kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet jednog naroda“, poručio je Vesić.

Kako je rekao, taj spomenik nije samo simbol stradanja, već i simbol večnog života i stremljenja za slobodom koja je duboko ukorenjena u tradiciji srpskog i ruskog naroda.

„Zahvalni smo našim ruskim prijateljima što su uvek bili uz Srbiju u najtežim trenucima. Politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije dostigla je najviši nivo u istoriji. Uprkos brojnim pritiscima, nikada se nećemo odreći našeg identiteta i naših prijatelja“, rekao je Vesić.

Bocan-Harčenko: Niko neće poljuljati srpsko-rusko prijateljstvo

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da niko neće poljuljati srpsku i rusku tradiciju i prijateljstvo, bratsku saradnju, razumevanje i uzajamnu pomoć.

„Tako je bilo i u najteža vremena... Spomenik će biti simbol sećanja na one žrtve u prošlosti, ali biće i simbol trajnosti naše tradicije“, rekao je Bocan-Harčenko.

© Sputnik / Dejan SimićAleksandar Bocan-Harčenko: „Spomenik će biti simbol sećanja na žrtve u prošlosti, ali biće i simbol trajnosti naše tradicije“
Večna vatra u znak sećanja na ruske i srpske heroje - Sputnik Srbija
Aleksandar Bocan-Harčenko: „Spomenik će biti simbol sećanja na žrtve u prošlosti, ali biće i simbol trajnosti naše tradicije“

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala bližeg prijatelja od Rusije i da to prijateljstvo niko neće moći da sruši.

„Srbija će nastaviti da razvija najbolje odnose sa Rusijom u svim segmentima, a jedan od njih je i negovanje kulture sećanja na našu zajedničku prošlost“, rekao je Popović.

Ugovor o donaciji potpisali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ Nadežda Kušćenkova, predstavnik Gazstrojproma Danil Šapiro i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Podrška postavljanja i paljenja „Večne vatre“ stigla je i od Fondacije Besmrtni puk iz Beograda.

Ceremonija otkrivanja spomenika biće održana u oktobru uz podršku Administracije predsednika Srbije, Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, Federalne agencije za međunarodnu društvenu saradnju „Rosotrudničestvo“, Ruskog istorijskog društva i ministarstava odbrane dve zemlje, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala