Tihanovska: Protesti u Belorusiji nikada nisu bili protiv Rusije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protesti u Belorusiji nikada nisu bili usmereni protiv Rusije, izjavila je liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja se trenutno nalazi u Litvaniji.
„Ni u jednoj fazi to nije bila borba protiv Rusije i sigurna sam da neće postati takva“, naglasila je Tihanovskaja u svom obraćanju „Rusiji“ objavljenom na Telegramu.

Tihanovska je u svom obraćanju nazvala Ruse i Beloruse bliskim narodima. 

„Narodi Belorusije i Rusije uvek su bili bliski susedi i prijatelji. Sigurna sam da će tako ostati i ubuduće“, rekla je ona.

Tihanovska takođe smatra da u informacionoj oblasti oko događaja u Belorusiji deluje „ruska propaganda“, međutim, u svojom obraćanju ona nije objasnila na šta konkretno misli, uprkos činjenici da ruski mediji široko pokrivaju akcije i izjave kako beloruske vlasti, tako i opozicije.

Tihanovska je istakla da je Lukašenko pristupio izborima „bez šanse za reizbor, bez stvarne podrške“.

„Zbog toga je Lukašenko izabrao jedinu taktiku koju poznaje – sprečavanje nezavisnih kandidata da učestvuju na izborima, baca ih u zatvore i proteruje iz zemlje, kao i da odbija međunarodne posmatrače i ometa zakonsko pravo beloruskih građana da posmatraju izbore“, saopštila je ona.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala