„Srpske službe upozorile — biće tačke 10“: Savetnica predsednika otkriva detalje iz Vašingtona

Pratite nas
Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila da su srpske službe bezbednosti znale da će Priština na papir staviti tačku 10. Kada je predsednik Aleksandar Vučić video tu tačku, bio je spreman da odustane od pregovora sa Prištinom u Vašingtonu, navela je ona.

„Predsednik je rekao da je ta tačka za Srbiju nemoguća i da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i da ako ta tačka ostane na papiru srpska delegacija ne može da nastavi pregovore“, rekla je Vasiljevićeva za TV Prva.

Ističe da je delegacija Srbije otišla u Vašington u saznanju da postoji mogućnost da se na papiru nađe nešto što ima veze sa zahtevom prištinske delegacije.

Vasiljevićeva podseća da je prištinska delegacija uslovljavala da će učestvovati u pregovorima u SAD ako se međusobno priznanje nađe na sastanku u Vašingtonu.

Kaže da je Srbija tu informaciju dobila pred polazak i da je predsednik Vučić pokušao da obavesti evropske zvaničnike da će se ta tačka naći na papiru.

Navodi da je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore između Beograda i Prištine Ričard Grenel nagoveštavao da će biti iznenađenja, ali nije bilo konkretne informacije.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Ovalnoj sobi tokom potpisivanja sporazuma sa Prištinom - Sputnik Srbija
Potresi u Prištini zbog sastanka u Vašingtonu

Iz SAD su, dodaje Vasiljevićeva, tvrdili da neće biti te tačke, da je reč o ekonomskom sporazumu, međutim, ističe ona, već prvog dana se na papiru našla tačka 10.

Podsetila je da je ministar finansija Siniša Mali, koji je bio deo delegacije u Vašingtonu, preneo medijima da se na stolu našla tačka o međusobnom priznanju i da je naša delegacija pod velikim pritiskom.

Predsednik PKS Marko Čadež, kaže ona, pohvalio je ekonomski deo, koji je od početka, navodi, bio dobar za Srbiju.

Ističe da je predsednik Vučić odbio tu tačku i da je nakon toga napravljena pauza od skoro dva sata, a kada su pregovori nastavljeni, te tačke više nije bilo.

„Ta tačka je izbačena“, rekla je Vasiljevićeva.

A onda su, kaže ona, nastali problemi za prištinsku delegaciju jer su ostali bez tačke zbog koje su došli u Vašington, a zatim i zbog jezera Gazivode i naziva „Republika Kosovo“, preneo je Tanjug.

O premeštanju Ambasade u Jerusalim

Vasiljevićeva je rekla i da premeštanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim još nije konačno i da će zavisiti od toga kako će se Izrael ponašati po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa američkim predsednikom u Ovalnoj sobi - Sputnik Srbija
Jedna tačka sporazuma Beograda i Prištine nova jabuka razdora Amerike i EU

Ona je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u SAD na konferenciji AIPAC u martu ove godine najavio da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije i državne kancelarije.

„O sledećim koracima će se tek razgovarati, a to zavisi od postupka Izraela, za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano, ta tačka jeste u papiru Prištine, ali ne u papiru Srbije“, rekla je Vasiljevićeva, navodi Tanjug.

Na pitanje kako su na moguće premeštanje naše ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljevićeva odgovara da su komentari uglavnom pozitivni i da Srbija nema nikakvih zamerki.

„O tome će predsednik govoriti u narednom periodu“, najavila je ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala