„Sigurni smo da je otrovan“: Berlin traži da Rusija sprovede istragu o Navaljnom

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin poziva rusku vladu da sarađuje u situaciji sa ruskim blogerom Aleksejom Navaljim i očekuje da se sprovede istraga, izjavio je ministar finansija Nemačke Olaf Šolc tokom govora u Bundestagu.

„Jasno je da se moraju izvući zaključci iz onoga što nam je sada poznato. I zbog toga je važno da apelujemo na rusku vladu da sarađuje, da sprovede istragu i da sarađuje u istrazi tog prestupa. Očekujemo neophodna razjašnjenja i kooperaciju, koja je neophodna u ovom slučaju“, rekao je Šolc.

On takođe smatra da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

„To je ozbiljan zločin i mi smo sasvim sigurni da je napad (na Navaljnog) izvršen korišćenjem supstance iz grupe otrova 'Novičok'“, rekao je Šolc.

Ranije je poslanik frakcije Alternativa za Nemačku Peter Bistron izjavio da nemačke vlasti ne negiraju da nemačka obaveštajna služba BND ima pristup bojnom otrovu „Novičok“ od devedesetih godina prošlog veka, ali da nisu želeli da komentarišu tu temu, pozivajući se na poverljivost informacija.

Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da Rusija i dalje uporno traži podatke od Nemačke o lekarskom pregledu Alekseja Navaljnog. Takođe su saopštili da nedostatak podataka iz Nemačke o „slučaju Navaljni“ ne dozvoljava ruskim pravosudnim organima da upotrebe neophodne mehanizme kako bi utvrdili šta mu se dogodilo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala