Rusija isporučuje Meksiku 32 miliona doza vakcine protiv kovida

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcine protiv kovida
Vakcine protiv kovida - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i farmaceutska kompanija „Landštajner sajentifik“ objavili su sporazum o isporuci Meksiku 32 miliona doza ruske vakcine „Sputnjik V“ protiv kovida 19, isporuka bi mogla početi u novembru, saopštio je Fond.
„Ruski fond za direktne investicije i farmaceutska kompanija ‘Landštajner sajentifik’ objavljuju da je potpisan sporazum o isporuci 32 miliona doza ruske vakcine ‘Sputnjik V’ Meksiku (25 odsto meksičke populacije)“, navodi se u saopštenju.

Početak isporuke vakcine u Meksiko očekuje se u novembru 2020. godine, pod uslovom da ga odobre meksička državna regulatorna tela. Prema sporazumu, „Landštajner sajentifik“ će distribuirati vakcinu u Meksiku kao partner Ruskog fonda za direktne investicije, dodaje se u saopštenju.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

„Naši meksički partneri shvataju prednost ruske vakcine ‘Sputnik V’ nad ostalim vakcinama kandidatima. Oni, između ostalog, ističu mnogo veće znanje o platformi humanih adenovirusnih vektora u poređenju sa takvim novim tehnologijama proizvodnje vakcina kao što su adenovirusni vektori majmuna ili mRNK... Gotovo 66 odsto stanovnika Meksika izrazilo je poverenje u rusku vakcinu, prema istraživanjima sprovedenim u toj zemlji. Dogovorili smo se o isporukama značajne seriju vakcine ‘Sputnjik V’ Meksiku. Oko 25 odsto meksičke populacije moći će da dobije pristup efikasnoj i bezbednoj vakcini“, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Krajem prošle nedelje u medicinskom časopisu „Lanset“ objavljen je izveštaj o prvoj i drugoj fazi ispitivanja vakcine, koja su pokazali da ne postoje neželjeni efekti i da se formira održivi imuni odgovor kod 100 odsto učesnika istraživanja. U toku je postregistraciono istraživanje vakcine „Sputnjik V“ na 40.000 dobrovoljaca, a očekuje se da se rezultati tih istraživanja objave u oktobru-novembru 2020.

Prva serija ruske vakcine protiv kovida 19, koju je razvio Centar „Gamaleja“, već je puštena u civilni promet. 

U Fondu su naglasili da je bezbednost vakcina i lekova zasnovanih na humanim adenovirusima i adenovirusnim vektorima potvrđena u više od 75 međunarodnih naučnih publikacija i u preko 250 kliničkih ispitivanja. Ovo je potkrepilo mnogo veću proučenost platforme humanih adenovirusnih vektora u poređenju sa novijim i neistraženim platformama zasnovanim na adenovirusnim vektorima majmuna i mRNK.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala