Peskov ukazao na razlike između britanske i ruske vakcine protiv korone

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obustavljanje kliničkih testiranja vakcine protiv virusa korona koju razvija kompanija „Astra zeneka“ pokazuje da je neophodno imati u paketu nekoliko vakcina, kao što je slučaj u Rusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i podsetio na razlike između ruske i britanske vakcine.

„Slučaj sa tom kompanijom još jednom potvrđuje da je važno da svaka zemlja ima nekoliko vakcina u paketu. To obezbeđuje pouzdanije rezultate testiranja“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li Rusija strahuje kada je reč o njenoj vakcini nakon ovog slučaja sa britansko-švedskom kompanijom.

Pored toga, portparol Kremlja je ukazao i na razlike između vakcina.

„Nije suvišno prisetiti se da je ta vakcina, koja je sada u završnoj fazi testiranja, to jest naša vakcina 'Sputnik', da je to ipak ljudska vakcina, dok se kod kompanije 'Astra zeneka' radi o majmunskoj vakcini. U svakom slučaju, naši naučnici veruju da je ljudska vakcina mnogo pouzdanija u tom smislu i zasad sve ide kako treba“, rekao je Peskov.

On je naglasio da su ruski naučnici veoma napredovali.

On je istakao da se Rusija negativno odnosi prema pokušajima da se politizuju pitanja razvoja vakcine protiv virusa korona.

„Oduvek smo se veoma negativno odnosili prema pokušajima da se politizuju svi procesi, koji su povezani sa odobravanjem i testiranjem vakcine“, izjavio je portparol Kremlja.

Klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona britansko-švedske kompanije „Astra zeneka“ obustavljena su zbog moguće neželjene reakcije koja se javila kod jednog od učesnika testiranja u Velikoj Britaniji, prenosi portal „Stat njuz“, pozivajući se na predstavnika kompanije. Vakcina je zasnovana na adenovirusu šimpanze. Ruska vakcina sadrži adenovirusne vektore čoveka, tj. viruse čoveka koji se ne mogu razmnožavati u organizmu i potpuno su bezbedni za zdravlje.

Podsetimo, Rusija je početkom avgusta registrovala prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala