Padobranom na predizborni skup: Na šta su sve spremni političari u Italiji pred prelomne izbore

Pratite nas
U trci za naklonost borača pred regionalne izbore, zakazane u Italiji za 20. i 21. septembar, neki političari se „pretvaraju“ i u akrobate, poput lidera „Lige“ Matea Salvinnija koji je najavio je da će se u četvrtak, 10 septembra padobranom spustiti u grad Areco, na predizborni skup.

Skok je deo njegove predizborne kampanje u regiji Toskana, gde stranke levog centra pokušavaju da zadrže vlast, a one desne orjentacije kao „Liga“ da osvoje što više mesta, prenosi Tanjug.

Izbori su zakazani u sedam regija u kojima nisu održani u aprilu, zbog karantina prouzrokovanog pandemijom virusa korona.

Ishod je neizvestan, čak i u onim regijama gde do sada, jedna od političkih opcija suvereno vlada.

Nedavno je premijer Đuzepe Konte apelovao na dve većinske stranke vladajuće koalicije, Demokratsku stranku i Pokret Pet zvezdica, da prave koaliciju i na regionalnom nivou, ali njegov apel nije prihvaćen u potpunosti.

© AP Photo / Maurizio BrambattiMateo Salvini
Padobranom na predizborni skup: Na šta su sve spremni političari u Italiji pred prelomne izbore - Sputnik Srbija
Mateo Salvini

Koalicije, savezništva i udruživanja istih i različitih menjaju se na dnevnoj bazi i moguće je da će, kako se približava datum regionalnih izbora, prevagnuti racionalizam.

Utoliko pre što ishod regionalnih izbora u nekim pokrajinama može destabilizovati sadašnju vladu.

To bi značilo ne samo slabljenje pozicije sadašnjeg premijera Đuzepea Kontea, koji je prema anketama za Italijane najbolji premijer u poslednjih 20 godina, već bi moglo dovesti u pitanje ispunjavanje obaveza koje je Italija preuzela nakon što je od EU dobila 209 milijardi evra pomoći za oporavak nakon pandemije.

Uz izbore će se održati i referendum o smanjenju broja članova parlamenta, što je predizborno obećanje koje je Pokret Pet Zvezdica dao svojim biračima na prethodnim izborima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala