Osipa se DPS, isplivale sumnjive donacije

© Sputnik / Nikola BižićŠtab DPS-a u Podgorici
Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle neslavnog rezultata na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori donedavno vladajuće koalicije, problemi Demokratske partije socijalista samo se nižu. Poslednji politički trzaji predsednika DPS i Crne Gore Mila Đukanovića da održi stranku, makar na aparatima, nisu urodili plodom — članstvo se osipa, podrška pada, a malverzacije izlaze na površinu.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je prekršajni postupak protiv DPS jer je utvrđeno da se dva njena donatora Milić Novović, koji je uključen u biznis sa malim hidorelektranama i Miodrag Janjušević, ne nalaze u biračkom spisku.

Iz Agencije su podgoričkim Vijestima kazali da su kontrolisali 708 donatora DPS-a i da su utvrdili da Miodrag Janjušević, koji je bio davalac priloga DPS-u u iznosu od 600 evra i Milić Novović, koji je dao prilog od maksimalno dozvoljenih 5.000 evra, nemaju biračko pravo.

Te donacije su povučene, a ASK objašnjava da je Zakonom o finansiranju političih subjekata i izbornih kampanja propisana zabrana političkim subjektima primanja materijalne finansijske pomoći od fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori.

Ko su sporni donatori

Novović je izvršni direktor privatne kompanije „Dekar Enerdži“ koja je ranije od crnogorske vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića, te Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Izbori u Crnoj Gori - glasanje  - Sputnik Srbija
Nosilac liste DPS u Andrijevici; Više se nikada neću baviti politikom

Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“ i brat predsednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini.

Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje i da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama.

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 evra.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla s 3.000 evra, izvršni je direktor dve firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udeo ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije "Igma Grand”.

Razrađena šema

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ranije su kazali da se nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija. 

Vojnici Crne Gore - Sputnik Srbija
„Teren te ne prepoznaje“: Članica DPS na sudu zbog snimka o malverzacijama u vojsci

„U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je omogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, obezbedi da te poslove mogu imati i u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita jer na taj način oni utiču, odnosno finansiraju partiju, koja bi sutra trebalo da im obezbiedi nastavak svih ugovora“, navedeno je iz MANS-a.

Inače, prema poslednjem izveštaju donacije DPS-u ukupno iznose oko 497.000 evra.

Osipanje počelo odmah posle izbornog debakla

Osim Mašovića koji je najavio povlačenje iz politike, nakon izbornog debakla je i odbornica Demokratske partije socijalista u hercegnovskom parlamentu Nada Karadžić saopštila da više nije član ove partije.

Posle izbora stigla je i ostavka funkcionera barskog Odbora Socijaldemokrata, koalicionih partnera DPS-a.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala