Minsk: Novi protest opozicije, ponovo bilo privođenja

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMinsk: Novi protest opozicije, ponovo bilo privođenja
Minsk: Novi protest opozicije, ponovo bilo privođenja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi protest opozicije održan je u Minsku. Okupilo se nekoliko desetina pristalica opozicije, mahom žena.

Oni su nosili plakate u znak podrške uhapšenoj članici predsedništva Koordinacionog saveta opozicije Mariji Kolesnjikovoj.

Policija nije odobrila održavanje skupa. Nakon poziva da se raziđu, što se nije dogodilo, počela su privođenja učesnika. Privedeno je 10 žena.

Odbrana Kolesnjikove je ranije danas saopštila da se sprema da podnese tužbu povodom njenog hapšenja.

Njen advokat Ljudmila Kazak je rekla da se pretpostavlja da će pritvor trajati 10 dana, ali da se ne zna od kada se računa da je počeo pritvor, da li od ponedeljka kada je privedena u centru Minska, ili od utorka noću kada se dogodio incident na granici sa Ukrajinom.

Otac Kolesnjikove je rekao da je ona privedena zbog poziva za preuzimanje vlasti za šta preti zatvorska kazna od dve do pet godina.

U međuvremenu pres službi Koordinacionog saveta saopštili su da je priveden još jedan član predsedništva, Maksim Znak.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za oduzimanje vlasti. Opozicioni savet tvrdi da su svi ciljevi i metode koje je pokrenulo legalni i zasnovani na ustavu zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala