Lukašenko objasnio šta bi bilo kada bi Belorusija stupila u NATO

© Press-služba prezidenta Respubliki Belarusь / Uđi u bazu fotografijaLukašenko: Nemam milijarde
Lukašenko: Nemam milijarde - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ukoliko bi Belorusija izašla iz Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i stupila u NATO, pretvorila bi se u centar vojnih dejstava između Rusije i Alijanse.

„Kod nas je sve oružje rusko, ali krenimo od najjednostavnijeg: izlazak iz ODKB bi značio da ne kupujemo avione, helikoptere, tenkove, oklopna vozila i automatske puške po povoljnim, nego po svetskim cenama, ako bi Rusija i htela da nam prodaje (naoružanje). A onda, Rusija bi prodala, ali ako oni ponude stupanje u NATO, znate njihove zahtevekupovina NATO oružja odmah“, rekao je Lukašenko u intervjuu ruskim medijima.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se Belorusija pridružila NATO-u, Alijansa bi isporučila Minsku „smeće“.

„A onda, znate, to je užasna glupost, ako mi napravimo taj korak (izađemo iz ODKB i stupimo u NATO) znate da Rusi neće na to mirno gledati, jer, verovatno, Rusiji ne bi baš bilo prijatno ako tenkovi budu, grubo rečeno, kod Smolenska. Naravno, Rusija će se kategorički tome usprotiviti. I u šta ćemo pretvoriti Belorusiju? Arenu borbenih dejstava. Sukob Rusije i NATO-a. Da li to želimo?“, istakao je Lukašenko.

U intervjuu koji je dao za ruske medije, Lukašenko je govorio o raznim temama, od situacije u zemlji posle predsedničkih izbora, preko Rusije do toga ko stoji iza protesta u njegovoj zemlji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala