Lavrov optužio Nemačku za neprimerene reakcije na zahteve o Navaljnom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije zadovoljna apsolutno neprihvatljivim tonom stava Nemačke u slučaju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Nismo zadovoljni ni suštinom reakcije na naše prirodne, legitimne, zakonske zahteve za ispunjavanje obaveza prema međuvladinim sporazumima o pravnoj pomoći. Takođe nismo zadovoljni apsolutno neprihvatljivim tonom kojim se ovaj stav nemačke strane iskazuje u javnosti“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon pregovora sa svojim kazahstanskim kolegom.

Lavrov je dodao i da Moskva ima mnogo pitanja za svoje nemačke kolege o neprimerenom odnosu prema zvaničnim zahtevima koje je Rusija uputila u vezi sa situacijom sa Aleksejem Navaljnim, uključujući i zvanični zahtev Državnog tužilaštva za pravnu pomoć u skladu sa sporazumom između Rusije i Nemačke.

On je naglasio da Nemačka više od nedelju dana nije odgovarala na zahteve ruske strane i da je arogantno reagovala na svako podsećanje na to.

Hospitalizacija Navaljnog

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala