Sunce izbliza: Kamera od 3.200 megapiksela slikala našu zvezdu /foto, video/

© NASA . NASA/SDOUltraljubičasta svetlost Sunca
Ultraljubičasta svetlost Sunca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački naučnici su upravo završili nadogradnju solarnog teleskopa pod nazivom GREGOR u opservatoriji Teide na Kanarskim ostrvima, a rezultat je spektakularni novi set slika naše zvezde u rezoluciji od 3.200 megapiksela.

„Ovo je bio veoma uzbudljiv, ali i izuzetno izazovan projekat“, rekla je u izjavi LuciJa KleJnt, naučnica sa Lajbnicovog instituta za solarnu fiziku u Frajburgu i vodeći istraživač na projektu. „Za samo godinu dana potpuno smo redizajnirali optiku, mehaniku i elektroniku kako bismo postigli najbolji mogući kvalitet slike.“

GREGOR je svoja istraživanja započeo 2012. godine kao najveći evropski solarni teleskop, a projekat nadogradnje započeo je 2018. Nadogradnje su uključivale radove na optičkim i upravljačkim sistemima teleskopa, bojenje opservatorije tako da reflektuje manje svetlosti i manje ometa posmatranje kako bi poboljšali naučni rezultat zapažanja.

Sve u svemu, teleskop sada omogućava naučnicima da uhvate karakteristike na suncu koje su široke samo 50 kilometara, navodi se u izjavi. A pošto je solarna aktivnost trenutno u usponu, jer se minimalna tačka trenutnog 11-godišnjeg solarnog ciklusa završava, GREGOR-u će to biti dovoljno za proučavanje.

„Projekat je bio prilično rizičan jer takve nadogradnje teleskopa obično traju godinama, ali sjajan timski rad i pomno planiranje doveli su do ovog uspeha“, Svetlana Berdjugina, astrofizičarka sa Univerziteta Albert-Ludvig iz Frejburga u Nemačkoj i direktorka Lajbnic Instituta za solarnu fiziku. „Sada imamo moćan instrument za rešavanje zagonetki na suncu.“

Nadogradnje su opisane u radu objavljenom 1. septembra u časopisu Astronomi i Astrofiziks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala