Izrael hoće da učestvuje u trećoj fazi ruske vakcine protiv kovida

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski lekari upoznali su se sa izveštajem ruskih naučnika u časopisu „Lanset“ o vakcini „Sputnjik V“, uvereni su da je napravljena na pouzdanoj platformi i nadaju se učešću u trećoj fazi njenog ispitivanja, izjavila je šef odeljenja za transplantaciju koštane srži i imunoterapiju Univerzitetske klinike Hadasa u Jerusalimu profesor Polina Stepenska.
„Članak je urađen vrlo dobro, pažljivo sam ga pročitala. Pročitala sam i članak i sve priložene materijale i, naravno, on ubeđuje u ono o čemu su govorili naučnici sa Instituta ‘Gamaleja’: da je platforma nesumnjivo dokazana, dobra, platforma dva adenovirusa je vrlo inteligentno napravljena, a rezultati kliničkog ispitivanja u principu takođe ubeđuju ono o čemu su govorili naučnici sa Instituta ‘Gamaleja’“, rekla je Stepenska.

Trenutno počinje treća faza testiranja uključivanjem hiljada dobrovoljaca. Stepenska se nada da će izraelski lekari moći da učestvuju u istraživačkom radu na ispitivanju ruske vakcine.  

„Treća faza može se izvoditi u različitim zemljama. Koliko sam shvatila, postoji sporazum o trećoj fazi između različitih zemalja. I mi u Izraelu smo zainteresovani za učešće u trećoj fazi. Biće nam veoma drago ako naše kolege u Rusiji pozitivno odgovore na to. A kupovina vakcine u različitim zemljama je odluka države i vlade. Koliko sam razumela, mnoge zemlje su zainteresovane za ovo“, istakla je ona.

Veliko interesovanje za rusku vakcinu i veliki broj porudžbina mogu, prema Stepenskoj, pokrenuti pitanje saradnje između Izraela i Rusije, uključujući masovnu proizvodnju vakcine.

Komentar urednika na članak ruskih naučnika u časopisu „Lanset“ napisao je poznati izraelski naučnik i vodeći naučni saradnik Instituta „Džons Hopkins“ Naor Bar Zeev. Prema rečima Stepenske, on detaljno sumira sve prednosti i nedostatke rada ruskih istraživača. Među plusevima, Stepenska navodi jači imunitet formiran nakon vakcinacije „Sputnjikom V“.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. Krajem prošle nedelje u medicinskom časopisu „Lanset“ objavljen je izveštaj o radu ruskih naučnika. Prva serija ruske vakcine protiv kovida 19, koju je razvio Centar „Gamaleja“, već je puštena u civilni promet.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala