Grenel: Sporazum udaljava Srbiju i Kosovo od Rusije i Kine — to je pobeda Trampa /video/

© AP Photo / Evan VucciPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beloj kući
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Vašingtonu se u četvrtak i petak razgovaralo o odnosima Srbije i Kosova, ali su za američku administraciju ključne stavke dokumenta o "ekonomskoj normalizaciji" to što on uređuje odnose dve strane sa Izraelom i što ih "udaljava od Rusije i Kine".

U tom smislu, "ekonomska normalizacija" između Beograda i Prištine "velika je diplomatska pobeda Donalda Trampa", rekao je američkim medijima specijalni izaslanik Donalda Trampa za mirovne pregovore između Srbije i Kosova i domaćin i inicijator sastanka u Vašingtonu, Ričard Grenel.

Za Grenela, kako prenosi KoSSev, glavni rezultat "preuzetih obaveza nastalih kao rezultat posredovanja" (brokered commitment kako je u autorskom tekstu nazvao formu dokumenta potpisanih u Vašingtonu) Kosova i Srbije, nije u odnosima između dve strane, već u odnosima dve strane sa Izraelom, Rusijom i Kinom.

Govoreći o delovima sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji, na iznenađenje mnogih, reguliše diplomatske odnose dve strane sa Izraelom i proglašava Hezbolah terorističkom organizacijom, Grenel je naveo da su te tačke bitne zbog toga što je cilj SAD da "taj deo sveta nateramo da naginje više prema Zapadu".

"U tom smislu tri aspekta sporazuma su bitna. Prvi, to što se Hezbolah karakteriše kao teroristička organizacija; drugi, to što su obe strane prihvatile da diverzifikuju izvore energije. Za Srbiju, gde 100% njihove energije dolazi iz Rusije, to znači da su se složili da imaju različite izvore. To znači da se udalje od Rusije. Najzad, dogovorili su se da priznaju Izrael i prodube vezu sa Izraelom. Srbija će do sledećeg jula premestiti ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael će priznati jedno drugo po prvi put. Sve ovo pomera taj region da naginju više ka Zapadu i udaljava ih od Rusije i Kine. Ovo je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa", rekao je Grenel u kratkom intervjuu za JSL.

Na ovu izjavu dolazi i konstatacija novinara da je i "Bosna najavila prebacivanje ambasade u Jerusalim" što vidi kao primer trenda koji bi odluka Srbije i Kosova mogli da pokrenu.

Kako KoSSev podseća, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, najavio je da će juče Predsedništvu BiH uputiti zahtev da BiH ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premesti u Jerusalim. Kako to Grenel vidi, ovakav sporazum učiniće da SAD budu bezbednije jer dobijaju više partnera okrenutih Zapadu, a istovremeno će i američki biznisi, ali i evropski biznisi koji "su puni zapadnih vrednosti" dobiti novi region u kom mogu da se šire.

"Umesto da Srbija i Kosovo gledaju ka Kini i Rusiji, oni će se okrenuti Americi i zapadnjačkim biznisima u Evropi kako bi počeli da šire svoj poslovni sektor. To znači da će mnogo ljudi u Srbiji i na Kosovu raditi u kompanijama koje imaju zapadne vrednosti, što će se godinama preneti i na njihove porodice i transformisati region", Grenelova je ocena.

Da se radi o "Još jednom velikom sporazumu!" stoji i na sajtu Bele kuće u kratkoj vesti o tome "kako je predsednik Tramp zbližio Srbiju i Kosovo". "Fokusirajući se na stvaranje poslova i ekonomski rast, dve zemlje su uspele da ostvare veliki iskorak – nešto što niko nije verovao da je moguće", citat je Donalda Trampa izdvojen u kratkom opisu. Njega prati i izjava Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, Roberta O’Brajana, za kog je takođe "ključna dodatna vrednost dogovora Kosova i Srbije" to što je sada moguće "uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova, većinski muslimanske zemlje i države Izrael", prenosi KoSSev.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala