Gorki otvara novu sezonu Narodnog pozorišta, počasna publika — lekari Infektivne klinike

© Željko JovanovićVasa Železnova i drugi
Vasa Železnova i drugi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle duge pauze i napornog rada, ansambl Narodnog pozorišta spreman je za izlazak na scenu. Novu sezonu nacionalnog teatra otvoriće premijera predstave „Vasa Železnova i drugi“ Maksima Gorkog, a njena počasna publika biće, kako je najavljeno, heroji pandemije — lekari Infektivne klinike u Beogradu.

Predstava „Vasa Železnova i drugi“ biće premijerno izvedena 9. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Režiju potpisuje Zlatko Sviben, hrvatski reditelj i filolog, jedan od osnivača kultne pozorišne trupe „Kugla glumište“.

Kao odličan poznavalac dela Maksima Gorkog, Sviben je oslikao kolaž sačinjen od više dela Maksima Gorkog i predstavio nam vrlo kompleksnu priču o istoriji jedne porodice. Otuda se, pored druge verzije drame „Vasa Železnova“ koju je Gorki napisao 1935. godine, u ovom komadu nalaze i delovi iz romana „Delo Artamonovih“, prozne „Pesme o sokolu“, motivi iz romana „Foma Gordejev“ kao i priče „Život i doživljaji Maksima Gorkog po njegovom kazivanju“.

© Željko JovanovićVasa Železnova i drugi
Gorki otvara novu sezonu Narodnog pozorišta, počasna publika — lekari Infektivne klinike - Sputnik Srbija
Vasa Železnova i drugi

Predstava koja počiva na složenoj adaptaciji, počinje pričom o dedi Vase Železnove, čiji karakter ona nasleđuje, a završava se pričom o unuku u kojem opet naslovna junakinja prepoznaje sebe.

„Pratimo sudbinu žene koja je mati, a koju su životne okolnosti naterale da bude otac porodice“, objašnjava direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fortez.

Vasa Železnova — Crveno slovo u biografiji svake glumice

Prvakinja Narodnog pozorišta Ljiljana Blagojević ističe da je ova predstava omaž velikom piscu, baš zato što je postavljena kao kompilacija. To je ansambl predstava koja i priliči nacionalnom teatru, a kako priznaje glumica, rad s ovako složenim materijalom nije bio nimalo lak.

„Igrati naslovnu ulogu je velika odgovornost i prema Ljiljani Krstić, jednoj od najvećih glumica srpskog pozorišta. Vasa Železnova je crveno slovo u biografiji svake glumice“, zaključuje Blagojevićeva.
© Željko JovanovićLjiljana Blagojević u ulozi Vase Železnove i Suzana Lukić kao njena kći, Ljudmila Sergejevna
Gorki otvara novu sezonu Narodnog pozorišta, počasna publika — lekari Infektivne klinike - Sputnik Srbija
Ljiljana Blagojević u ulozi Vase Železnove i Suzana Lukić kao njena kći, Ljudmila Sergejevna

Reditelj Zlatko Sviben naglašava da postoje razlike između dve verzije drame „Vasa Železnova“ (1910. i 1935.) i objašnjava zašto se odlučio za kasniju verziju, koja je napisana u jeku socijalne revolucije. „Meni je ova drama posebno draga ne zbog snažne socijalne tematike, već zbog teme porodice koja je u sprezi s njom“, navodi reditelj i dodaje da se raspad porodice, koji se desio Vasi Železnovoj, dogodio i Gorkom.

S dramskim stvaralaštvom Maksima Gorkog srpsku publiku upoznala je čuvena Maga Magazinović, koja je prevela njegove rane drame „Malograđani“ i „Letnjikovac“.

Prvo izvođenje „Vase Železnove“ u istoriji srpskog teatra bilo je upravo u Narodnom pozorištu, pre 82 godine, dok je drugo izvođenje bilo pre 42 godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Dejana Mijača. Rada Đuričin, koja je igrala u Mijačevoj postavci „Vase“, pojaviće se i ovde, ali u potpuno drugoj ulozi.

© Željko JovanovićRada Đuričin kao vračara Barskaja
Gorki otvara novu sezonu Narodnog pozorišta, počasna publika — lekari Infektivne klinike - Sputnik Srbija
Rada Đuričin kao vračara Barskaja

Ansambl čini dvadeset umetnika raznih generacija, a pored Ljiljane Blagojević i Rade Đuričin, na sceni će se pojaviti i veliki Petar Božović. Scenografiju je radio Miodrag Tabački, a video-materijal Svetlana Volic, profesorka Likovne akademije. Za scenski pokret zadužena je Sonja Vukićević, a dramaturg predstave je Slavenka Milovanović.

Kao znak zahvalnosti onima koji su se hrabro borili tokom pandemije virusa korona, Narodno pozorište je lekarima sa Infektivne klinike podelilo karte za predstave u novoj sezoni. Karte će dobiti i doktori iz drugih klinika, a za medicinske radnike planirana su i posebna izvođenja, najavila je upravnica pozorišta Ivana Vujić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala