Čije će avione kupiti Hrvati

© AP Photo / Nikola Solic/ pooHrvatski MiG-21
Hrvatski MiG-21 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Hrvatskoj bi tokom dana u Ministarstvu odbrane trebalo da budu otvorene ponude za nabavku 12 borbenih aviona. Za sada je poznato da je Švedska ponudila „gripene“ Hrvatskoj.

Zahtev za nove avione Hrvatska je uputila Americi i Švedskoj, dok su za korišćene avione zahtevi upućeni u Norvešku, Dansku, Francusku, Grčku, Izrael i Italiju, piše „Jutarnji list“.

Ponude će biti razmatrane tri meseca, a konačna preporuka koji avioni će biti kupljeni očekuje se u januaru sledeće godine.

Hrvatska vlada još nije odlučila koliku je sumu spremna da izdvoji za kupovinu borbenih aviona već će, kako se navodi, sačekati ponude i potom doneti odluku.

Ono što je sigurno je da se nabavka aviona neće finansirati iz Ministarstva obrane već iz posebne stavke Ministarstva finansija, odnosno iz državnog proračuna.

To je, kako ukazuje „Jutarnji“, logično rešenje jer Ministarstvo odbrane ne bi moglo da podnese taj izdatak.

Francuski višenamenski avion Rafal  - Sputnik Srbija
Zagreb ne odustaje od kupovine: Francuzi ponudili Hrvatskoj avione isprobane u Libiji

Sagovornici lista tvrde da se model pregovora i odlučivanja nije promenio i da i dalje važi da iza ponude mora stajati vlada određene države, što znači da nikakve privatne ponude neće biti prihvaćene.

Dug put od kupovine do uvođena u ratno vazduhoplovstvo

U ovom trenutku niko ne može da garantuje da će ovaj proces biti uspešno okončan, a ako i bude, put do isporuke aviona i njihovog uvođenja u ratno vazduhoplovstvo Hrvatske biće jako dug.

Bez obzira da li će biti kupljeni novi ili polovni avioni, biće potrebno vreme za prilagođavanje infrastrukture na aerodromu Pleso, kao i za obuku pilota i tehničara.

Takođe, tek će se iz ponuda videti u kom vremenskom okviru pojedine zemlje mogu da isporuče letelice.

„Jutarnji“ podseća da hrvatsko ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa osam aviona „MiG-21“ kojima resursi ističu 2023. i 2024. nakon čega više ne bi smeli da lete i dodaje da do tada moraju da stignu novi avioni kako bi Hrvatska izbegla mogućnost da nadzor svog vazdušnog prostora prepusti nekoj članici NATO-a.

Navodi se da je švedska agencija za opremanje odbrambenog sektora već predala ponudu Hrvatskoj za 12 potpuno novih višenamenskih borbenih aviona „gripen C/D“.

Kako se navodi, u pitanju je moderan i dokazan višenamenski borbeni avion koji koristi najnoviju tehnologiju i raspolaže širokim spektrom delovanja.

Avion koriste vazduhoplovne snage Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala