Zaharova oštro o situaciji sa Navaljnim: Vreme je da se otvore karte, Berlin blefira

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je situaciju sa ruskim blogerom Aleksejom Navaljnim, istakavši da je svima očigledno da Berlin blefira, podržavajući prljave političke intrige.

„Čekamo da nam Berlin dostavi sve raspoložive podatke: i rezultate laboratorijskih analiza Bundesvera, kao i neke ‘dokaze’ koje poseduje Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke“, izjavila je Zaharova.

Ona je dodala da čekaju nemačkog ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

„Vreme je da se otvore karte, jer je svima očigledno da Berlin blefira, podržavajući prljave političke intrige“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, „nedavno je iz Instituta za farmakologiju i toksikologiju Oružanih snaga Nemačke saopšteno da je laboratorija uspela da ‘neosporno’ dokaže prisustvo bojnog otrova u biomedicinskim uzorcima koji su uzeti od Navaljnog“.

Zaharova je citirala deo saopštenja instituta u kome su naveli da ne mogu pružiti nikakve dodatne informacije o primenjenim metodama i procedurama ili neke druge detalje o tome zbog poverljivosti informacija.

„O kakvoj poverljivosti može biti reči ako se, prema navodima medija, informacije razmenjuju između klinike ‘Šarite’, laboratorije Bundesvera, britanske laboratorije Porton Daun, kao i bugarskih institucija. I sve to postaje vlasništvo resursa kao što je Belingket“, rekla je Zaharova.

Ona je ukazala da, istovremeno, govoreći za nemačke medije šef nemačke diplomatije Hajko Mas je, govoreći o umešanosti Rusije u incident, rekao da „imaju mnogo dokaza za to“.

Prema njenim rečima, „to je previše ozbiljno da bi se dozvolilo nemačkim zvaničnicima da nastave da sve zadržavaju za sebe“.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala