Vol Strit „minira“ „Teslu“: Maskovoj kompaniji naglo pada vrednost

© Foto : TeslaDirektor kompanije "Tesla" Ilon Mask predstavlja automobil Roadster 2 u Kaliforniji
Direktor kompanije Tesla Ilon Mask predstavlja automobil Roadster 2 u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akcije „Tesle“, kompanije milijardera Ilona Maska, pale su jutros na Vol Stritu za 15 posto, nakon što neočekivano nisu uvrštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog virusom korona.

Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se „Tesla“ pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonio veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

Ilon Mask - Sputnik Srbija
Iznenadni sastanak: O čemu su razgovarali šefovi „Tesle“ i nemačkog auto-giganta

Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau Džons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto „Tesle“ uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

Viši analitičar u kompaniji S&P Dau Džons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto „Tesla“ nije dodat u indeks S&P 500. Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od „Tesle“, ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britanska agencija.

Dodaje, međutim, da je sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara, „Tesla“ gotovo 10 puta nadmašuje zaedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala