Ruska vakcina protiv korone biće različita za decu i odrasle

© RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaLaborant u Naučno-istraživačkom centru "Gamaleja" testira vakcinu protiv virusa korona
Laborant u Naučno-istraživačkom centru Gamaleja testira vakcinu protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona biće različita za decu i odrasle, saopštio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Butenko.

Prema njegovim rečima, na osnovu ruske vakcine „Sputnik V“ koja je juče puštena u promet, proizvodiće se dve kategorije vakcina.

„Biće dve kategorije vakcine: za odrasle i za decu. Za decu će biti blaža i izazivaće manje reakcija. Deca imaju manju telesnu težinu nego odrasli i zbog toga će primati manju dozu. Pritom, imuni sistem deteta nije toliko razvijen kao kod odraslih. U svakom slučaju, sve vakcine imaju gradacije – za decu i za odrasle“, rekao je Butenko.

On je dodao da će se „dečjom“ vakcinom baviti nakon završetka faze masovnog testiranja na odraslima. Naučnik je istakao da bi u toj fazi testiranja vakcine „Sputnik V“ trebalo da bude uključeno što više ljudi svih starosnih grupa i polova.

Trenutno u testiranjima vakcine učestvuju osobe starije od 18. godina.

Podsetimo, Rusija je 11. avgusta registrovala prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala