Procurile presretnute poruke Brisela

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
U javnost su procurile presretnute poruke koje otkrivaju da Brisel ima sve manje poverenja u premijera Velike Britanije Borisa Džonsona kada je reč o pregovorima o Bregzitu koji se ponovo pokreću u Londonu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je upozorila da Velika Britanija mora poštovati međunarodno pravo.

Gardijan piše da je Ursula fon der Lajen hitno intervenisala u ponedeljak, dok je Dauning strit nastojao da sanira štetu zbog otkrivanja podataka, sugerišući da se povlače iz sporazuma o Bregzitu koji je postignut prošle godine.

„Verujem da će britanska vlada povući sporazum i prihvatiti obavezu koju ima prema međunarodnom pravu, što je preduslov za svako buduće parnerstvo. Protokol o Irskoj/Severnoj Irskoj ključan je za zaštitu mira i sigurnosti na ostrvu i integriteta jedinstvenog tržišta", poručila je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

​Do nesuglasica u vezi s planovima koji bi mogli potkopati pravnu snagu protokola o Severnoj Irskoj došlo je nakon što su u javnost procurile diplomatske poruke koje ukazuju na sve veću sumnju Brisela u britanske motive i strategije.

U tim porukama se otkriva i najgora moguća pozadina najnovijeg kruga pregovora koji u utorak počinje u Londonu. Glavni pregovarač Velike Britanije Dejvid Frost je ponovio u ponedeljak da dve strane „moraju pokazati napredak ove sedmice ukoliko se na vreme želi postići dogovor“.

Iako je Frost pozvao EU da bude realnija kada je reč o statusu Velike Britanije kao nezavisne države, uoči pregovora su dominirali neki delovi iz predloga o vladinom zakonu o unutrašnjem tržištu, koji će biti objavljeni u sredu, prenosi portal Kliks.ba.

Bivši konzervativni kancelar Filip Hamond i bivši ministar pravde Dejvid Gok su protiv nacrta zakona za koji kritičari tvrde da će negirati ključne delove sporazuma o Bregzitu.

Gok je kazao da će vlada ozbiljno rizikovati ako jednostrano promeni protokol putem nacrta zakona.

„Svaki pokušaj odstupanja od obaveza preuzetih u protokolu Severne Irske, smanjiće poverenje EU i celog sveta. To bi onda moglo rezultirati ne samo nedostatkom dogovora, već i nesporazumom", kazao je Gok.

I drugi zvaničnici su, takođe, upozorili da je dogovor o Bregzitu presudan za zaštitu ekonomskog oporavka Velike Britanije od pandemije koronavirusa, ali i za izbegavanje viših cena u britanskim prodavnicama jer je to dodatni pritisak na domaćinstva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala