Premijer: Pad ruske privrede nije bio tako jak kao kod drugih, sledi novi investicioni ciklus

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaMišustin podnosi izveštaj u Dumi
Mišustin podnosi izveštaj u Dumi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pad ruske ekonomije zbog pandemije virusa korona, uprkos prognozama, nije bio tako snažan kao u nekim zemljama sveta, ocenio je ruski premijer Mihail Mišustin.
„Uprkos negativnim prognozama, u Rusiji taj pad nije bio tako strašan kao u mnogim drugim zemljama sveta. A proces oporavka se već dinamično odvija“, rekao je premijer na Moskovskom finansijskom forumu.

To je bilo moguće zahvaljujući pravovremenim odlukama predsednika Rusije i potezima vlade, kao i profesionalnosti predstavnika poslovnog sveta.

Podsetio je na čitav niz mera koje je vlada preduzela kao podršku preduzećima tokom pandemije, kao što su moratorijumi, povoljni krediti za mali i srednji biznis, pomoć granama privrede koje su pretrpele najveće gubitke.

Već treći mesec zaredom, posle značajnog pada u aprilu, oporavlja se potražnja u potrošačkom sektoru, obim trgovine na malo i obim proizvodnje u prerađivačkoj industriji, a situacija na tržištu rada je stabilna, istakao je Mišustin.

Prema njegovim rečima, za svetsku ekonomiju je ova godina jedna od najtežih u nekoliko poslednjih decenija.

Kako je rekao, ono što predstoji u Rusiji jeste novi investicioni ciklus, stvaranje mehanizma podrške velikih investicionih projekata.

Namera je i da se više ulaže u nacionalne projekte i  da se oforme instrumenti podrške nekim perspektivnim granama.

I predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno rekao da je ruska privreda prošla pik problema koje je izazvala pandemija virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala