Predstavnici  Koordinacionog saveta izneli svoju verziju događaja s granice

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Koordinacionog saveta beloruske oopozicije, Ivan Kravcov i Anton Rodnjenkov, koji su danas zajedno kolima prešli iz Belorusije u Ukrajinu, održali su u Kijevu konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje viđenje događaja na granici dve zemlje.

Kravcov je rekao da oni nameravaju da nastave svoju delatnost u Ukrajini.

„Ako se gleda dugoročno u vezi sa daljim aktivnostima, jasno je da dok su u zatvorima ljudi, kao što su Viktor Babariko, Sergej Tihanovski, dok ljude nezakonito proganjaju, dok je neizvesno gde je Marija Kolesnjikova, naši planovi (ovde u Ukrajini) mogu biti samo da nastavimo da radimo što i do sada koristeći sve mogućnosti“, rekao je on Kijevu.

Kravcov je dodao i da su mu u Odseku finansijskih istraga državne kontrole Belorusije pretilu krivičnim postupkom, vezano za njegova ranija radna mesta, ukoliko se ne složi s tim da Kolesnjikovu izvede iz zemlje a u cilju deeskalacije situacije oko protesta.

Rodnjenkov izneo je svoju verziju događaja na belorusko-ukrajinskoj granici.

On je rekao da je u kolima pronašao karte za njega i Kravcova za Tursku, a za članicu predsedništva Koordinacionog centra Mariju Kolesnjikovu za Minhen preko Beča.

„To što smo se našli na teritoriji Ukrajine je apsolutno legalno. Nema u tome ničeg neobičnog. Imali smo važeće pasoše, lekarsko osiguranje, test na virus korona... ‘Pomogli su nam’ u organizaciji posete, obezbeđen nam je čitav niz stvari: test, čak smo i karte našli, za mene i Ivana za danas za Tursku, za Mariju aviokarta za Minhen preko Beča “, naveo je on.

Naveo je i da je Kolenjikova na silu ugurana u kola, da se ona tome protivila, a da je zatim pocepala pasoš.

„Pojavila se Kolesnjikova. Vodili su je, moglo se čuti da je vode silom, da se protivi, na silu su je ugurali na zadnje sedište“, opisujući događaje na granici prethodne noći.

Ranije danas njen kolega iz Koordinacionog saveta Pavel Latuško je rekao da je Kolesnjikova bila primorana da ode iz Ukrajine i da je zbog toga pocepala pasoš.

Rodnjenkov i Krabcov su rekli i da nemaju za sada nameru da u Ukrajini traže politički azil.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije danas da je Kolesnjikova htela da pobegne u Ukrajinu kod svoje sestre, a da su je kolege izbacile iz automobila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala