Lavrov: Nedopustiva eskalacija napetosti u istočnom Sredozemlju

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra da su nedopustivi bilo kakvi koraci u istočnom Sredozemlju koji vode ka daljoj eskalaciji napetosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa svojim kiparskim kolegom Nikosom Hristodulidisom.

„Razmenili smo mišljenja o situaciji u istočnom Sredozemlju. Rusija smatra da su nedopustivi bilo kakvi koraci koji vode ka daljoj eskalaciji napetosti. Više puta smo pozivali rukovodstva država regiona da prevaziđu sve nove probleme i sporove isključivo putem dijaloga zasnovanog na međunarodnom pravu“, objasnio je Lavrov.

On je istakao da je Rusija spremna da pomogne u izgradnji dobrosusedskih odnosa među zemljama, ukoliko to od nje bude zatraženo.

Lavrov je dodao da bi ponovno započinjanje razgovora pomoglo u rešavanju kiparskog problema.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
SAD okreću zemlje jedne protiv drugih: Rusija zabrinuta zbog situacije u Sredozemnom moru

Kako je rekao, Rusija sa svoje strane potvrđuje posvećenost sveobuhvatnom, trajnom, pravednom i održivom rešenju kiparskog problema na osnovu postojećih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

„Smatramo da bi najefikasnija garancija nezavisnosti, suvereniteta, bezbednosti i teritorijalnog integriteta mogla biti garancija Saveta bezbednosti UN. Trenutno ne vidimo potrebu za korigovanjem mandata mirovnih snaga UN koje se nalaze ovde na ostrvu“, objasnio je Lavrov.

„Verujemo da bi što skorije ponovno pokretanje pregovora o konačnom rešenju kiparskog problema stvorilo konstruktivnu atmosferu koja je neophodna za pronalaženje kompromisa“, zaljučio je ruski ministar.

Vlada Kipra tvrdi da Turska neprestano narušava suverena prava Kipra, konkretno, Ankara vrši bušenja u priobalnoj zoni Kipra i sprovodi seizmička istraživanja u isključivoj ekonomskoj zoni i kopnenom pragu Kipra, kršeći njegova suverena prava. Evropska unija više puta je osudila ove postupke. Turska navodi da neće zaustaviti istraživanje i bušenje, tvrdeći da kiparski Turci takođe imaju pravo da raspolažu prirodnim resursima ostrva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala