Kremlj nema informacije o tome gde se nalazi beloruska opozicionarka

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaJurišni avioni Su-25 lete iznad Kremlja na generalnoj probi Parade pobede u Moskvi
Jurišni avioni Su-25 lete iznad Kremlja na generalnoj probi Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj nema detaljne informacije o tome gde se nalazi beloruska opozicionerka Marija Kolesnjikova, nadamo se da će se to razjasniti, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
„Naravno, otmica ljudi je nešto što se nikako ne može odobriti. U ovom slučaju to treba razlikovati od hapšenja koje se odvija strogo u skladu sa zakonom. Mi nemamo detaljne informacije o tome šta se sa njom desilo, jer se objavljuju najkontradiktornije informacije. Nadamo se da će se situacija razjasniti i da ćemo čuti neka objašnjenja ili saopštenja o tome šta se dogodilo“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara kako u Kremlju gledaju na to što „u Belorusiji, moglo bi se reći, kidnapuju ljude“, kako tvrdi beloruska opozicija. 

Peskov je takođe dodao da beloruski opozicioni Koordinacioni savet nije kontaktirao sa Moskvom.

„Ne, nije bilo kontakata. Znate da je odlukom ustavnog suda taj samoproglašeni organ proglašen nezakonitim, neustavnim, stoga, naravno, ne može biti reči ni o kakvim kontaktima“, rekao je Peskov.

Predstavnici Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Anton Rodnjenkov, Ivan Kravcov i članica predsedništva saveta Marija Kolesnjikova pokušali automobilom da napuste Belorusiju i uđu u Ukrajinu. Kako je saopštila pogranična služba Belorusije, Kolesnjikova i dvojica opozicionara su prošli proveru dokumenata na beloruskoj granici i uputili su se ka Ukrajini. Međutim, na putu ka ukrajinskoj granici sreli su pograničnu kontrolu nakon čega je njihov automobil naglo ubrzao, čime su ugrozili život jednom pripadniku granične službe. Prema rečima portparola pogranične službe Belorusije Antona Bičkovskog, Kolesnjikovu su „izbacili“ iz automobila. Nako toga su je beloruski graničari zadržali kako bi razjasnili događaj.

Sada nije jasno gde se nalazi Kolesnjikova.

Kasnije je Pogranični komitet Belorusije saopštio da su Kravcov i Rodnjenkov zadržani na teritoriji Ukrajine. Komitet naveo je i da Kravcov i Rodnjenkov imaju dozvolu boravka u Ukrajini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala