Dodik zvanično zatražio preseljenje ambasade BiH u Jerusalim, Komšić traži priznanje Kosova

© Sputnik / Dejan Simić Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podneo je Predsedništvu BiH zahtev da se održi sednica tog tela na kojoj bi bilo razmatrano preseljenje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Dodik je poručio da bez obzira na to šta priča Šefik Džaferović on prema Poslovniku mora da zakaže sednicu Predsedništva na tu temu, prenosi Tanjug.

Džaferović je, naime, rekao ranije da Predsedništvo BiH neće razmatrati Dodikovu inicijativu.

Izraelski vojnici u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Hoće li Dodik uspeti da preseli ambasadu BiH iz Tel Aviva u Jerusalim

„Prema Poslovniku, bez obzira na to što Džaferović priča da neće staviti na dnevni red, on mora zakazati sednicu Predsedništva BiH. Verujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa, šta god bile. Treba razgovarati i treba o tome da se odlučuje, a ne da budu tabu teme“, rekao je Dodik u Mostaru.

Upitan šta očekuje od sutrašnjeg susreta članova Predsedništva BiH sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, Dodik je kazao da, koliko zna, Palmer dolazi da se upozna o situaciji u BiH.

„Verovatno i da slavodobitno obeleži dogovor o Mostaru. Koliko znam dan posle doćiće u Mostar da priča o izborima. Reći ću mu da mi smatramo da treba da dobijemo uslove za fer i poštene izbore u Mostaru, kao i da ranije opstrukcije budu otklonjene. Od izbora u Mostaru zavisi situacija u ovom gradu“, rekao je Dodik.

Dodik je danas u Mostaru razgovarao sa Srbima u tom gradu, a potom se sastao i sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Istog dana kada je Dodik podneo inicijativu za preseljenje ambasade, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, predao je Generalnom sekretarijatu Predsedništva zahtev za sazivanje vanredne sednice tog tela na kojem bi se razmatrao predlog odluke o priznavanju „nezavisnosti Republike Kosovo“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala