Tri člana beloruskog Koordinacionog saveta zadržana na granici sa Ukrajinom

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski graničar na graničnom prelazu između Belorusije i Ukrajine
Beloruski graničar na graničnom prelazu između Belorusije i Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski opozicioneri Ivan Kravcov i Anton Rodnjenkov zadržani su na teritoriji Ukrajine, saopštio je portparol Pograničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski.

„Trenutno se protiv njih (Rodnjenkova i Kravcova) vrši istraga. Utvrđeno je da ovi građani imaju dozvolu boravka u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Pogranične službe na Telegramu.

Ranije je televizija „Belorusija 1“ javila da je član Koordinacionog saveta beloruske opozicije Marija Kolesnjikova zadržana je na granici.

„Članovi koordinacionog saveta za oduzimanje vlasti Anton Rodnjenkov i Ivan Kravcov pobegli su noćas u inostranstvo. Oni su sada u Ukrajini. Njihova koleginica Marija Kolesnjikova pokušala je ilegalno da napusti teritoriju Republike Belorusije, ali je zadržana na granici“, navodi se u saopštenju televizije.

Potraga za još dvoje predstavnika saveta, Ivanom Kravcovom i Antonom Rodnjenkovom, nastavlja se zajedno sa Ukrajinom, dodaje se u saopštenju.

Državni granični komitet Belorusije potvrdio je nešto kasnije zadržavanje Marije Kolesnjikove na granici sa Ukrajinom.

Komitet je, takođe, saopštio da je su Kravcov i Rodnjenkov pokušali da automobilom na silu uđu u Ukrajinu, stvarajući pri tome opasnost po život graničara.

Posle toga je pogranična služba Ukrajine saopštila da Kolesnjikova nije bila na graničnom prelazu zemlje kako bi prošla kontrolu, a da su Kravcov i Rodnjenkov stigli na ulaz u zemlju i prolaze kontrolu.

„Dvoje državljana Belorusije, Rodnjenkov i Kravcov, stigli su na jedan od ukrajinskih graničnih prelaza u Kijevskoj oblasti kako bi ušli u Ukrajinu. Trenutno obavljaju neophodne mere granične kontrole u ​​skladu sa zakonom... Državljanka Republike Belorusije Marija Kolesnjikova nije prolazila kontrolu na graničnim prelazima Ukrajine“, navodi se u saopštenju Pogranične službe.

Ranije je saopšteno da su članovi Koordinacionog saveta beloruske opozicije Marija Kolesnjikova, Ivan Kravcov i Anton Rodnjenkov, prešli u utorak ujutru granicu sa Ukrajinom

Pri tome, član Koordinacionog saveta Maksim Znak rekao je da ne zna gde se Kolesnjikova nalazi, ali je siguran da nije htela da beži iz zemlje.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za oduzimanje vlasti. Opozicioni savet tvrdi da su svi ciljevi i metode koje je pokrenulo legalni i zasnovani na ustavu zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala