Beloruska opozicija traži pomoć EU za angažovanje advokata

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOČlan Koordinacionogo saveta beloruske opozicije Pavel Latuško
Član Koordinacionogo saveta beloruske opozicije Pavel Latuško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruska opozicija računa na to da će joj Evropska unija pomoći da angažuje međunarodnu advokatsku firmu, izjavio je član Prezidijuma Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Pavel Latuško.

 „Evropska unija, na to zaista računamo, treba da nam pruži podršku u angažovanju advokatske kancelarije svetske klase koja bi mogla da prikuplja informacije o izvršenju zločina i nasilja nad Belorusima i da kasnije predloži međunarodne pravne mehanizme za kažnjavanje onih koji su počinili te zločine“, istakao je Latuško.

Komentarišući odlazak članova Koordinacionog saveta Marije Kolesnjikove u Ukrajinu, Latuško je rekao da je ona pocepala svoj pasoš.

„Poslednje informacije koje sam dobio je da je (Kolesnjikova) bila prinuđena da ode na teritoriju Ukrajine, ali dok je prelazila granicu, jednostavno je pocepala pasoš. To je vrlo dostojan postupak“, rekao je Latuško.

Prema njegovim rečima, on ne zna gde se sada Kolesnjikova nalazi.

Ranije je Pogranični komitet Belorusije saopštio da su predstavnici opozicionog saveta Anton Rodnjenkov, Marija Kolesnjikova i Ivan Kravcov prošli registraciju na graničnom prelazu i krenuli ka Ukrajini. Kasnije se ispostavilo da su Kravcov i Rodnjenkov napustili teritoriju Belorusije, a da je Kolesnjikova privedena.  

Međutim, posle toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo da Anton Rodnjenkov i Ivan Kravcov nisu zadržani u Ukrajini i da mogu bezbedno da se kreću po zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala