Bizaran slučaj u Sloveniji: Odsekla ruku da bi uzela milion evra od osiguranja

© Tanjug / Jaroslav Pap / Scena sa uviđaja
Scena sa uviđaja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Od početka prošle godine slovenska javnost, ali i region, prate slučaj Slovenke Julije Adlešič koja se našla u pritvoru zbog odrezane šake. Bez nje je ostala 4. januara 2019, a tvrdi da se radi o nesreći koja se dogodila dok je rezala grane za ogrev cirkularnom testerom za drva.

Julija se našla se pred sudom u Ljubljani pod optužbom da je sebi odsekla ruku kako bi uzela novac od osiguranja.

„Niko nikada sebi ne bi poželeo da postane invalid. Da mogu, vratila bih vreme i ne bih se ni približila testeri. Neko misli da sam osigurana na velik iznos, ali u inostranstvu su tako visoka osiguranja najnormalnija“, poručila je Slovenka na ročištu u Okružnom sudu.

Nekoliko dana nakon što je izgubila šaku, Julija je zatražila isplatu odštete od osiguranja s kojima je prethodno sklopila ugovor, ali ljubljanska policija je vrlo brzo otkrila da se radi o čistoj prevari. Odnosno, oni sumnjaju da je Julija sama sebi namerno odsekla ruku kako bi došla do novca.

Kako prenose “24sata.hr”, u ovoj prevari navodno su joj pomogli dečko Sebastijen Abramov (30) i njegovi roditelji, a protiv njih četvoro podnete su prijave. Tužilaštvo tvrdi da su oni krajem 2018. detaljno planirali prevaru i međusobno podelili uloge kako da je izvedu. Već su tada sklopili polise osiguranja sa pet osiguravajućih kompanija u slučaju nesreće sa visokim predviđenim odštetama i ratom. Ubrzo su uplatili i prve rate polisa, a Juliji bi trebalo da bude isplaćeno 1,1 milion evra odštete u slučaju invalidnosti, a već početkom prošle godine ostala je bez šake.

Prema izveštaju policije, sve se dogodilo u dvorištu roditelja njenog dečka, kada je Julija ostala bez ruke. Sebastijenov otac (64) pružio joj je prvu pomoć a zatim pozvao hitnu, ali odsečeni deo ruke im nije dao, već ga je ostavio na mestu nesreće.

Distancirala se od roditelja

Policija je pronašla odsečeni ud i kasnije ga odnela u bolnicu, gde su lekari uspeli da joj "vrate ruku" i tako je spase trajnog invaliditeta. Međutim, ona se vratila posle nekoliko dana tvrdeći da sa rukom nešto nije u redu. Lekari su utvrdili da je ruku stiskala u frižideru kako bi ispalo da operacija nije bila uspešna.

Policija sumnja da je Juliju na ovo nagovorio dečko Sebastijen, kome se još sudi i zbog ubistva devojke Sare Veber 2015. godine. Julijina majka ističe kako je njena ćerka, kad je počela vezu sa Sebastijenom, tražila sve više novca od njih kao i da joj se javilo nekoliko devojaka koje je iskorišćavao za svoje prevare i krađe. Međutim, Julija je na suđenju negirala sve, štiteći dečka i sebe, a od svojih roditelja se distancirala.

„Kada sam imala 20 godina ostala sam bez ruke, moja mladost je uništena i potpuno je nerazumno da bi iko uopšte pomislio da je to nije bila nesreća, a još manje da je cela porodica umešana. Negiram sve optužbe da se radi o kaznenom delu i prevari. Radi se o nesreći, o spletu nesrećnih okolnosti“, poručila je još Julija i odbacila navode tužilaštva rekavši da nema dokaza da je ovo planirano godinu dana unapred.

Pod neravan, sto nestabilan

Ruku je na svakom ročištu skrivala u džepu ili pod maramom.

„Osigurana sam od malena. Dakle, od tada planiram prevare? Ne mogu ni da zamislim kako bih isplanirala tako nešto. Možda se nesreća ne bi dogodila da sam bila opreznija, ali to ne znači da je bilo šta planirano“, rekla je Julija.

Radnica osiguravajuće kuće s kojima su osumnjičeni sklopili ugovor otkrila je prilikom ispitivanja da su kao račun za otplatu odštete upisali račun Sebastijenove majke a ne Julijin. Julija je upozoravala i kako nije napravljena rekonstrukcija celog događaja.

„Pod na kom je stajao sto sa testerom bio je neravan, a sto je bio nestabilan. Testera nije bila pričvršćena, a na mene je skočio pas i tako sam pala pod testeru“, pojasnila je ona, ali medicinski veštak Matjaž Veselko tu verziju priče je demantovao, istakavši kako povreda ne bi bila takva da ju je pas zaskočio i da se radi o nesreći.

„Povreda šake desila se stavljanjem ruke vodoravno ispod testere pod uglom od 90 stepeni, vidi se da se radi o “glatkoj” posekotini“, pojasnio je Veselko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala