Ukinuta presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije

Pratite nasTelegramOdyssey
Apelacioni sud u Beogradu ukinio je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci kojima se sudilo za to su pripremili „teren“.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, koje se dogodilo, 11. aprila 1999. godine, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu i otklone svi nedostaci presude u skladu sa primedbama, prenosi Tanjug.

U detaljnom obrazloženju odluke, koja je danas objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je ukazao da su osnovane žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio „objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu“, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Naime, kako podseća apelacija, tužilac je do kraja suđenja ostao pri svojim tvrdnjama iz optužnice, dok je prvostepeni sud nakon toga, izmenio činjenični opis iz optužnice, tako što u presudu dodao određene činjenice i okolnosti koje nisu bile sadržane u optužnici.

Na ovaj način su okrivljeni oglašeni krivim za nove činjenice i radnje za koje nisu optuženi i o kojima u toku postupka nisu izvođeni dokazi, navodi Apelacioni sud ukazujući da tu pre svega misli na uvođenje „NN lica“ u presudu, koje je, prema viđenju prvostepenog suda, učestvovalo u izvršenju krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac.

Takođe, Apelacioni sud zamera Specijalnom što je dodavanjem novih radnji u presudi, za koje nisu bili optuženi - Radonjić, Kurak i Romić, značajno izmenio činjenicno stanje iz optužnice.

Pri tome se, kako je ukazao Apelacioni sud, u ukinutoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud, sa nesumnjivom izvesnošću, utvrdio prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

„Istovremeno, uvodenjem NN lica u činjenicni opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom NN licu ili su u pitanju više NN lica, da li je isto NN lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivičnog dela, ili se radi o različitim NN licima“, ukazala je apelacija.

Takođe, kako dodaje, prvostepeni sud je propustio da opiše na koji način su Kurak i Romić omogućili NN licu da izvrši ovo krivično delo, što njihove radnje čini nejasnim i nerazumljivim.

Iz presude se, kako napominje Apelacioni sud, ne vidi i ostaje nejasno gde su se, u momentu izvršenja krivičnog dela nalazili Romić i Kurak — da li su bili zajedno ili su bili razdovojeni.

„Nejasno je na koji način i kojom svojom radnjom su omogućili NN licu izvršenje krivičnog dela i time kao saizvršioci učestvovali u izvršenju ovog krivičnog dela“, navodi apelacija.

Istakao je i da se osnovano žalbama ukazuje da u obrazloženju presude nisu dati dovoljno jasni razlozi o odlučnim cinjenicama na osnovu kojih je prvostepeni sud utvrdio postojanje prethodnog dogovora između svih okrivljenih, a posebno dogovora sa NN licem.

Pored toga, Specijalni sud je propustio i da ukaže na razloge za postojanje zajedničkog umišljaja kod okrivljenih, dogovora, niti je naveo iz čega zaključuje da su Radonjić, Kurak i Romić postupali kao izvršioci.

© Sputnik / Dejan SimićRatko Romić dolazi u Specijalni sud na izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije
Ukinuta presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije - Sputnik Srbija
Ratko Romić dolazi u Specijalni sud na izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po primedbama Apelacionog suda.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već tri godine, a prethodno su tri po bili u pritvoru, od hapšenja 2014. godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala