Preminuo češki reditelj i oskarovac Jirži Mencel

© AP Photo / Michal DolezalČeški režiser Jirži Mencel
Češki režiser Jirži Mencel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Češki režiser Jirži Mencel preminuo je u 83. godini. Kao pripadnik češkog Novog talasa, Mencel je osvojio brojne nagrade, uključujuči Oskara i Zlatnog medveda, a važio je za jednog od najuticanijih evropskih reditelja.

Režiser je u subotu preminuo posle borbe sa srčanim problemima, saopštila je njegova žena. Poslednje tri godine retko je viđan u javnosti, prenosi RTS.

„Najdraži Jirka, hvala ti za svaki dan koji sam provela sa tobom. Svaki je bio izvanredan. Zahvalna sam ti i za poslednje tri godine koliko god teške bile“, poručila je njegova supruga Olga.

Njegov film Strogo kontrolisani vozovi je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a popularna komedija Selo moje malo iz 1985. bila je nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Mencel je poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temema. Studirao je filmsku produkciju u Pragu i diplomirao 1962. godine.

Njegov profesor na filmskoj akademiji u Pragu bio je legendarni reditelj Otakar Vavra. Mencel se kasnije našao iza predavačke katedre, a jedan od studenata bio mu je Emir Kusturica.

Zajedno sa Milošem Formanom bio je jedna od vodećih figura češkog Novog talasa tokom 60-ih godina.

Više sreće nego pameti

Komentarišući dobijanje Oskara, Mencel je 2006. godine rekao da je imao više sreće nego pameti.

„Više od svih nagrada i priznanja koja sam dobio za ovaj film cenio sam svoje prijateljstvo sa Hrabalom“, rekao je Mencel koji je bio dugogodišnji prijatelj sa piscem Bohumilom Hrabalom.

Film Ševe na žici, koji je snimio 1969. godine po motivima Hrabalovog romana, naišao je na loš prijem sa tadašnjom komunističkom vlašću. Film je zabranjen, a tek po promeni vlasti 1990. godine ponovo je objavljen.

Mencel je za Ševe na žici osvojio Zlatnog medveda u Berlinu.

Osim rediteljskog poziva, Mencel je glumio u oko 80 filmova, a radio je i kao pozorišni reditelj.

U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov komad Vesele žene vindzorske 2007. godine, a 2011. u korežiji sa Božidarom Đurovićem, postavio je operu Sergeja Prokofjeva Zaljubljen u tri narandže.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala