Patrijarh Irinej o sporazumu Beograda i Prištine u Vašingtonu

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićPatrijarh Irinej u Hramu Svetog Save
Patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh srpski Irinej kaže da još nije dovoljno upoznat sa detaljima ugovora postignutog u Vašingtonu, a koji se tiču crkve, da bi mogao da oceni da li će on obezbediti zaštitu srpske pravoslavne baštine, imovine, sveštenstva i vernika.
„Mi još nismo upoznati sa detaljima, osim dela objavljenog u štampi, tako da samim tim nismo u mogućnosti da odgovorimo na vaše pitanje“, naveo je patrijarh Srpski Irinej u pisanom odgovoru Tanjugu.

Inače, ističe patrijarh Irinej u odgovoru agenciji, javnosti je već poznat stav Srpske pravoslavne crkve povodom svih problema koji se tiču južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije.

Patrijarh je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li je zadovoljan sporazumom koji je predsednik Vučić postigao u Vašingtonu, a koji se tiče zaštite religijskih objekata i implementacije sudskih odluka koje se tiču SPC, kao i bezbednosti verskih objekata, srpskih sveštenika i srpskih vernika.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEPatrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Patrijarh Irinej o sporazumu Beograda i Prištine u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Tanjug je uputio patrijarhu i pitanje da li veruje da će autoritet moćne države kakve su SAD garantovati poštovanje dogovora, da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao o susretu u Vašingtonu pre njegovog odlaska i dao mu neki savet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala