Objavljeno kada se završavaju testiranja sibirske vakcine protiv korone

© Sputnik / ScreenshotPrvi dobrovoljci dobili vakcinu protiv korone u Rusiji
Prvi dobrovoljci dobili vakcinu protiv korone u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klinička testiranja vakcine protiv virusa korona, koju razvija centar „Vektor“, biće završena 30. septembra, saopštila je šefica „Rospotrebnadzora“ Ana Popova, govoreći na XII onlajn-kongresu o zaraznim bolestima.
„Naše kolege su se usredsredile na jednu vakcinu – peptidnu vakcinu, zasnovanu na peptidnim antigenima. Privode se kraju njena klinička testiranja. Finalni dan je 30. septembar“, saopštila je Popova.

Govoreći o imunitetu koje je stanovništvo Rusije razvilo na virus koronu, ona je istakla da taj pokazatelj u različitim regionima Rusije varira od četiri do 50 odsto.

„Krajem juna smo počeli da pratimo imunitet stanovništva. Trenutno beležimo raspon od četiri do 50 odsto u različitim regionima“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, od 1. januara do sada nešto više od 0,6 odsto Rusa preležalo je virus koronu.

Ona je izjavila da je pod medicinskim nadzorom u Rusiji do sada bilo oko tri miliona pacijenata, za koje se sumnjalo da su zaraženi koronom, jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Kako kaže, trenutno je pod nadzorom oko 209.000 ljudi.

Popova je dodala da se trenutno u Rusiji koriste 172 testa za dijagnostikovanje kovida 19.

„Deo je razvijen u Rusiji, a deo je uvezen“, precizirala je ona.

Popova je dodala da je vlada Rusije predložila i odobrila pojednostavljeni način registracije sistema za dijagnostikovanje.

„Trenutno je Rusija lider po broju testiranih na 100.000 stanovnika“, istakla je šefica „Rospotrebnadzora“.

Prema rečima Popove, Rusija i pomaže drugim zemljama, isporučujući im testove za koronu.

„Pomažemo i našim kolegama u inostranstvu. Rusija je isporučila PCR testove i reagense za 900.000 testiranja na virus koronu u 35 zemalja“, saopštila je Popova.

Analiza vode i hrane

Popova je takođe napomenula da se u svim regionima Rusije od 3. septembra testira voda i hrana na prisustvo virusa korona.

Prema njenim rečima, proučavanje cirkulisanja virusa u životnoj sredini vrši se pomoću metodike koju je razvio centar „Vektor“. Analizira se voda, kao i prehrambeni proizvodi.

Ranije je Popova izjavila da se virus korona ne razmnožava u svežoj i slanoj vodi. Prema istraživanjima, proključala voda uništava kovid 19. Na površinama virus opstaje do 48 sati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala