Nemačka: Rano je govoriti o obustavljanju „Severnog toka 2“ zbog Navaljnog

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni
Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rano je govoriti o zaključcima u vezi sa „trovanjem“ ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, uključujući i mogućnost obustave projekta „Severni tok 2“, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Prema njegovim rečima, nemačka kancelarka Angela Merkel „tesno sarađuje“ sa ministrom spoljnih poslova u vezi sa situacijom sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim.

„Što se tiče 'Severnog toka 2' želeo bih da kažem da, bez obzira kakvu odluku donese nemačka vlada, 'Severni tok 2' je projekat koji je izazvao i izazova mnogo kontroverzi, ali je EU, usvojivši novu gasnu direktivu, stvorila za gasovod zakonodavnu osnovu konsenzusom“, rekao je Zajbert, komentarišući moguće obustavljanje projekta usled incidenta sa Navaljnim.
On je dodao da će trebati vremena da Nemačka i njeni partneri pripreme odgovor na „trovanje“ Navaljnog.

„Ne treba računati na odgovor u roku od tri-četiri dana, za to će biti potrebno više vremena, dok se ne usaglasimo sa našim partnerima usaglasimo kako ćemo reagovati na izjave Rusije“, rekao je Zajbert.

Takođe je dodao da je zahtev Rusije o pravnoj pomoći prosleđen nadležnim pravosudnim organima u Berlinu i da će biti pravovremeno obrađen.

Zajbert je dodao da nemačka kancelarka Angela Merkel, za sada, nije razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o slučaju Navaljnog.

Međutim, „Blumberg“ je javio da je Merkelova spremna da uključi „Severni tok 2“ u potencijalni odgovor na navodno trovanje Navaljnog.

Ranije su nemačke vlasti saopštile da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „novičok“, Merkelova je zahtevala odgovor ruskog rukovodstva, ali je istakla da zdravlje blogera nikako nije povezano sa izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“, jer je reč o komercijalnom projektu. Međutim, stručnjaci su strahovali da se stav Merkelove može izmeniti pod pritiskom antiruskih snaga.

Međutim, Kremlj smatra da situacija sa Navaljnim neće ometati realizaciju „Severnog toka 2“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala