Nastavljen dijalog Beograda i Prištine: Vučić i Hoti daju najveći prioritet evropskim integracijama

Pratite nas
U Briselu je danas nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Po ustaljenoj proceduri, nakon bilateralnih sastanka dve delegacije sa EU posrednicima u dijalogu, zakazan je i trilateralni sastanak Aleksandra Vučića, predsednika privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija, Žosepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Kako je ranije najavljeno na današnjoj, trećoj po redu, rundi obnovljenog dijaloga na visokom nivou, lideri bi trebalo da potvrde finalizaciju dogovora oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa i otvore nove teme koje obuhvataju Zajednicu srpskih opština, međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja, prenosi Tanjug.

Zajednička izjava Vučića i Hotija

Uoči sastanka Vučića i Hoti su dali zajedničku izjavu kojom su potvrdili šefu diplomatije EU Žosepu Borelju da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Vučić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

„U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala