Medijsko ćutanje o torturi koju doživljava Džulijan Asanž

© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaDžulijan Asanž protest u Londonu
Džulijan Asanž protest u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednako kao i u svetskim, i u srpskim medijima je na sceni neka vrsta medijskog ćutanja o onome što se dešava Džulijanu Asanžu. Mislim da je i suđenje Asanžu i sve što je on uradio za novinarstvo u poslednjih deset godina vrlo važna stvar ne samo za novinare na Zapadu već i za nas ovde i mislim da bi to trebalo da se promeni.

Ovo za Sputnjik kaže predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović, povodom medijske tišine u pogledu praćenja postupka protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, čije je saslušanje o izručenju Sjedinjenim Državama, koje je bilo prekinuto zbog korona virusa, nastavljeno u Londonu.

Medijska tišina o Asanžu

„Mislim da je i suđenje Asanžu i sve što je on uradio za novinarstvo u poslednjih deset godina vrlo važna stvar, ne samo za novinare na Zapadu već i za nas ovde, s obzirom na to šta je Vikiliks objavio i ono što se tiče nas. Tu smo mogli da saznamo razne stvari u vezi sa ponašanjem naših političara pred američkim diplomatama, i u krajnjoj liniji tajne o ratovima u Iraku i Avganistanu, pa i tajne nekih drugih država. Zbog toga je i Udruženje novinara Srbije u više navrata apelovalo i pružilo podršku Asanžu, tražeći od vlade Ujedinjenog kraljevstva da ga pusti na slobodu i omogući mu azil u državi koja bi ga prihvatila. U poslednje vreme vidimo da su neke države pošto je Ekvador promenio svoj stav, za sada stidljivo, ali nadam se da će uskoro i glasno reći da mogu da ponude azil Asanžu“, nada se Radomirović.

Naš sagovornik smatra da bi najbolje rešenje bilo da neka od evropskih zemalja ponudi azil osnivaču Vikiliksa, kao i da je čitava situacija u vezi sa njegovim položajem napad na slobodu medija. Kako dalje dodaje, još je ranije i mnogo glasnije trebalo da se oglase sve međunarodne i evropske organizacije koje se bore za slobodu govora.

© AP Photo / Frank AugsteinNajbolje rešenje je da Asanž nakon odluke ambasade Ekvadora dobije azil u nekoj od evropskih zemalja.
Medijsko ćutanje o torturi koju doživljava Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Najbolje rešenje je da Asanž nakon odluke ambasade Ekvadora dobije azil u nekoj od evropskih zemalja.

„Ovo što rade britanske vlasti je presedan. Znamo da je izvestilac Ujedinjenih nacija Nils Melcer objavio izveštaj u kom je naveo da je to što se radi Asanžu jedna vrsta torture. Na žalost nije bilo nikakve reakcije ni od britanskih vlasti ni od UN-a, ali najbolje bi rešenje bilo da on dobije azil negde u Evropi, ali s obzirom na sve ovo što se dešava, to je malo verovatno“, skeptičan je predsednik UNS-a.

Srpski mediji već imaju dovoljno tema

Upitan zbog čega Asanž u srpski medijima više nije tema kao što je to bio dok se krio u ambasadi Ekvadora u Londonu, Radomirović kaže da je novinarstvo u Srbiji na vrlo niskim granama, i finansijski i idejno, kao i da bi on najviše voleo da imamo jake medije koji bi imali dopisnike u Londonu i koji bi u saradnji sa Vikiliksom objavljivali ono što on istraži i objavi.

Sajt Vikiliks dnevno je obelodanjivao 10.000 stranica dokumenata, diplomatskih depeša koje se od tada nisu skidale sa naslovnih strana novina širom sveta, pri čemu su raskrinkavane brojne nepodopštine, od "prljavih poslova" u svetskoj diplomatiji, pa do zločina.

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž optužen je za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. U aprilu 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti kazna od 175 godina zatvora.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala