Kremlj: Ne vidimo rizik od blokade projekta „Severni tok 2“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaTuristički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi
Turistički brod prolazi ispod Velikog kamenog mosta u blizini Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kremlju ne vide opasnost da bi Nemačka mogla da blokira projekat „Severni tok 2“ zbog slučaja blogera i opoziconara Alekseja Navaljnog iako neki nemački političari traže da se projekat privremeno obustavi.
„Pratimo te izjave. Registrujemo da se na svako takvo novo saopštenje pojave još dva koja govore o apsurdnosti takvih predloga“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kandidat za lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc je nedavno izašao s predlogom da se uvede dvogodišnji moratorijum na ovaj projekt zbog Navaljnog.

Slične ideje izneli su i poslanici opozicione nemačke stranke Slobodna demokratska partija, kao i zeleni.

Kancelarka Angela Merkel smatra da slučaj Navaljnog i projekt gasovoda treba posmatrati odvojeno.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert koji kaže da je rano govoriti o zaključcima u vezi sa „trovanjem“ ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, uključujući i mogućnost obustave projekta „Severni tok 2“.

„Što se tiče 'Severnog toka 2' želeo bih da kažem da, bez obzira kakvu odluku donese nemačka vlada, 'Severni tok 2' je projekat koji je izazvao i izazova mnogo kontroverzi, ali je EU, usvojivši novu gasnu direktivu, stvorila za gasovod zakonodavnu osnovu konsenzusom“, rekao je Zajbert, komentarišući moguće obustavljanje projekta usled incidenta sa Navaljnim.

Projekat Severni tok

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Američki Stejt department ranije je uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala