Đoković nije prvi /video/

Pratite nas
Eliminacija najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića sa Ju-Es opena, diskvalifikacijom pošto je linijskog sudiju pogodio lopticom, sportska je vest broj jedan u svetu. Međutim, Đoković nije jedini u istoriji tenisa koji je diskvalifikovan sa velikog turnira – i ranije se dešavalo da teniseri dobiju takvu kaznu zbog slučajnih ili namernih poteza.

Britanac Tim Henman je pre 25 godina u prvom kolu Vimbldona, u meču muških dublova, povukao potez koji ga je koštao učešća na turniru. Naime, zbog izgubljenog boda, nervozni Henman je tokom meča izvukao lopticu iz džepa i udario je vrlo jako o zemlju, a odbijena loptica pogodila je u glavu devojčicu zaduženu za skupljanje loptica. Od udarca loptice devojčica je pala i počela da plače, ali je odbila lekarsku pomoć.

„Nismo imali drugog izbora“

Sudije su tada odlučile da zbog gesta kojim je mogao ozbiljno da povredi devojčicu, Henmana i njegovog partnera Bejtsa diskvalifikuju sa meča i dodele pobedu njihovim protivnicima Tarangu i Holmu.

Odmah posle susreta zvaničnici Vimbldona saopštili su da nisu imali drugog izbora "osim da odmah diskvalifikuju sa meča par Henman-Bejts zbog nesportskog poteza Tima Henmana", navodeći da su "pravila jasno definisana i da je doneta odluka bila jedina moguća".

Argentinski teniser David Nalbandijan dugo će pamtiti finale turnira u Kvinsu protiv Marina Čilića (7:6, 3:4) pošto je zbog jedne sporne lopte, koja je u njemu proizvela ogroman bes diksvalifikovan.

U meču odigranom 2012. godine, Nalbandijan je iznerviran šutnuo reklamni materijal koji se raspao, a njegova noga je udarila nogu sudije, koji je jauknuo od bola. Zbog udarca i krvave sudijine noge, supervizor meča doneo je odluku da prekine meč i da Nalbandijan bude diskvalifikovan zbog neprimerenog i nesportskog gesta.

Mladi kanadski teniser Denis Šapovalov je 2017. godine tokom meča na Dejvis kupu pogodio lopticom sudiju u oko i “osvojio” diskvalifikaciju za reprezentaciju Kanade. 

Novak Đoković - Sputnik Srbija
„Diskvalifikacija Novaka bila jedina opcija“, progovorio glavni sudija meča Ju-Es opena

Šapovalov je napravio neverovatan ispad u meču sa Kajlom Edmundom – iznerviran zbog promašenog bekhenda želeo je da lansira lopticu u publiku, ali je pogodio sudiju Arnoa Gabasa pravo u oko.

Glavnom sudiji pružena je pomoć na terenu, da bi potom bio prebačen u bolnicu zbog velikog otoka ispod levog oka, a Šapovalov je tim potezom završio učešće na Dejvis kupu.

Podsetimo, Đoković je diskvalifikovan pošto je tokom meča protiv Španca Pabla Karenjo-Buste, u kom je gubio 6-5 u gemovima, pogodio linijskog sudiju lopticom.​

On je lopticu poslao iza sebe, a ona je pogodila sudiju gotovo je onesvestivši. Iako nije bilo namere da pogodi sudiju, Đoković je diskvalifikovan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala