Da je presuđeno po savesti, Novak ne bi bio diskvalifikovan

© AP Photo / Seth WenigNovak Đoković kraj linijskog sudije koju je pogodio lopticom.
Novak Đoković kraj linijskog sudije koju je pogodio lopticom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je odluka o diskvalifikaciji Novaka Đokovića sa Ju-es opena donesena u skladu sa teniskim pravilima, dugogodišnji sportski novinar Dobrivoje Bobi Janković kaže za Sputnjik da su sudije mogle „postupiti po savesti“ i dopustiti da se meč nastavi.

Đoković je diskvalifikovan pošto je tokom meča protiv Španca Pabla Karenjo-Buste, u kom je gubio 6-5 u gemovima, pogodio linijskog sudiju lopticom u vrat.

Tolerancija u sportu — presuda po savesti i nastavak meča

Janković dodaje da, iako su sudije postupile po pravilima, svet je podeljen po slučaju Đokovićevog incidenta na Ju-es openu.

„Neki su za poštovanje svakog pravilnika po svaku cenu, međutim, i u životu i u sportu ima tolerancije koja je prirodna, kao što je prirodno da se dogodi i neki incident. Ovde se radi o tome da je to bila nehotična intervencija Đokovića, nevina takoreći. Zašto su sudije većale? Većali su da vide ko je za diskvalifikaciju, a ko je tolerantan kao čovek, jer sport se sastoji i od tolerancije. Da sam bio na mestu tih sudija, postupio bih po savesti i oprostio mu taj nehotični udarac loptom“, kaže Janković.

Kako se „provukao“ Federer

Teniski stručnjak Bogdan Obradović, bivši selektor srpske Dejvis kup reprezentacije, kaže da su sudije postupile po pravilima i podseća na slične incidente koji su se dogodili u skorije vreme.

Slična situacija desila se pre tri godine, kad je kanadski teniser Denis Šapovalov pogodio lopticom sudiju nakon završenog, dobijenog meča. Od radosti je hteo da napuca loptu u publiku, pogodio je sudiju, povredio mu oko i tako je Kanada izgubila meč u Dejvis kupu.

​„Federer je imao situaciju kad je pogodio dečaka koji sakuplja loptice, ali ga je pogodio u nogu i mogao je da nastavi da igra jer dečak nije bio povređen. Takve akcije u tenisu izazivaju jednake reakcije. Novak je povredio linijskog sudiju, ona je pala na zemlju, imala je gušenje i posle toga otišla je na medicinski pregled, što je dalo samo dodatnu snagu supervizoru da donese odluku da ga isključi sa turnira“, kaže Obradović.

Nole neće biti „loš momak“ do kraja karijere

Bivši selektor srpske Dejvis kup reprezentacije ne slaže se sa izjavom nekadašnjeg prvog tenisera sveta Džona Mekinroa da će Đoković do kraja karijere biti „loš momak“. Prema njegovim rečima, Mekinro je iz meča u meč mahao reketom, udarao u kamere koje su ga okruživale, svađao se sa publikom i „njegov bezobrazni karakter nije ni blizu karaktera Novaka Đokovića“.

Nole je, s druge strane, zaista dobar i prema sudijama i dečacima koji donose lopte, deli čokoladice novinarima, ne svađa se sa njima i zato on i Mekinro nisu ni blizu jedan drugome, jer nemaju slične karaktere ni način ophođenja na mečevima.

„Mekinro hoće njega da stavi na to mesto da bi na neki način mogao da kaže, Novak je isti kao ja. Po meni, nije. Oni su različiti igrači, različiti karakteri i Mekinro nije u svojoj teniskoj karijeri bio ni blizu onome što je u pozitivnom smislu i brojem osvojenih titula uradio Nole. Ne bi ih stavljao rame uz rame, sve počasti Mekinrou, bio je veliki igrač, ali Novak je najveći“, ističe Obradović.

On smatra da je Novak broj jedan, a iza njega su Rodžer Federer i Rafael Nadal, pa Bjern Borg, Ivan Lendl, Džimi Konors, Pit Sampras, Andre Agasi, „i u tom nizu mogao bi da se nađe i Džon Mekinro“.

Sagovornici Sputnjika ubeđeni su da će Novak Đoković vrlo brzo prevazići posledice isključivanja sa Ju-es opena i da će u nastavku njegove karijere sve biti u redu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala