Čen Bo, ambasadorka Kine: Prvi metak protiv fašizma ispaljen je u Kini

© PREDSEDNISTVO SRBIJEAmbasadorka Kine Čen Bo
Ambasadorka Kine Čen Bo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, ambasadorka Kine u Srbiji je objavila autorski tekst u časopisu „Odbrana“. Tekst prenosimo u celini:

Dan pobede kineskog naroda obeležava se 3. septembra. Iako je Japan potpisao bezuslovnu predaju 2. septembra 1945. godine, kineski narod tu pobedu proslavlja 3. septembra. Pre pet godina u Pekingu je održana velika vojna parada povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom i pobede u Oslobodilačkom ratu kineskog naroda nad japanskom agresijom. Imala sam čast da prisustvujem toj ceremoniji, tokom koje su na mene najjači utisak ostavile dve slike: veličanstvena i moćna Narodnooslobodilačka armija Kine i snažna i ponosna Vojska Srbije u plavoj uniformi. Bio je to veličanstven trenutak u kom su dva naroda zajednički obeležila svoju pobedu i podelila čast koja im pripada.

Prvi metak protiv fašizma

Ove godine obeležavamo 75. godišnjicu svetske pobede nad fašizmom. Oslobodilački rat kineskog naroda protiv japanske agresije nije samo pitanje Kine, pitanje Istoka, nego i celog sveta. Kineski narod je 18. septembra 1931. ispalio prvi metak na japanske agresore, što jeste bila uvertira u svetski rat protiv fašizma. Kineski oslobodilački rat protiv japanske agresije je prvi počeo i trajao najduže. On je važan sastavni deo svetskog rata protiv fašizma i glavno bojište na Istoku. U tom 14-godišnjem Oslobodilačkom ratu protiv Japana kineska vojska i narod platili su ogromnu cenu od 35 miliona ranjenih i poginulih i 600 milijardi američkih dolara ekonomskih gubitaka da bi konačno pobedili fašističke agresore i sačuvali civilizacijske tekovine kineske nacije stare više od 5.000 godina.

Srpski narod je takođe dao velike žrtve u tom ratu protiv fašizma i oslobodio svoju zemlju i narod, oslanjajući se na sopstvene snage. Predsednik Si Đinping je istakao da su Kina i Srbija, kao i narodi naše dve zemlje, položili velike žrtve i dali važan doprinos pobedi nad fašizmom na azijskim i evropskim ratištima u Drugom svetskom ratu. Zajedničke antifašističke vrednosti postale su važna spona dva naroda – postavile su temelj za međusobno razumevanje i podršku oko svih vitalnih interesa.

Nakon tog teškog rata još više cenimo i negujemo mir. To i jeste najbolji spomenik herojima koji su umrli u odbrani ljudskih sloboda, pravde i mira, kao i nevinim žrtvama rata. Tokom ovih 75 godina od pobede u tom ratu protiv fašizma svetski poredak je generalno održao mirnu situaciju. To je rezultat zajedničkih napora svih naroda, a Kina i Srbija su takođe dale važan doprinos tom cilju. Svi čvrsto podržavamo međunarodni poredak i multilateralni sistem na temeljima principa Povelje UN i aktivno promovišemo ekonomsku globalizaciju i demokratizaciju međunarodnih odnosa.

Vizija zajedničke sudbine čovečanstva

Danas, dok pandemija novog virusa korona obuzima svet, čovečanstvo se suočava sa svojim najvećim izazovom od kraja Drugog svetskog rata. Sve zemlje treba da se ujedinjuju kao onda, kako bismo formirali „savez” za borbu protiv novog virusa i oživljavanje ekonomije. Više nego ikada potrebni su nam multilateralizam, nepristrasnost i pravednost, kao i saradnja u kojoj zajednički pobeđujemo.

Kina je oduvek zagovarala harmoniju, uverena da „podela vodi u sukob, sukob vodi u nered, a nered u siromaštvo”. Čvrsto se protivimo veštačkom stvaranju „novog hladnog rata”, koji je u suprotnosti sa trendom svetskog razvoja i napretka i koji još više podriva zajedničke interese čovečanstva da se udruže snage u borbi protiv epidemije i podstiču ekonomski oporavak.

U proteklih 75 godina Kina i njena armija doživele su ogroman napredak. Kina je izrasla u drugu najveću svetsku ekonomiju, a kineske oružane snage imaju najveći broj učesnika u mirovnim misijama među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. Treba istaći i da je Kina učestvovala u 24 mirovne operacije UN, u koje je poslala više od 39.000 vojnika.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAmbasadorka Kine Čen Bo i kineski lekari u Srbiji
Čen Bo, ambasadorka Kine: Prvi metak protiv fašizma ispaljen je u Kini - Sputnik Srbija
Ambasadorka Kine Čen Bo i kineski lekari u Srbiji

Imamo dovoljan kapacitet da branimo nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese naše zemlje i možemo više da doprinesemo očuvanju mira u svetu. Ali, koliko god bila moćna, Kina nikada neće tražiti hegemoniju. I dalje ćemo nepokolebljivo slediti put mirnog razvoja i strategiju otvaranja radi svestrane koristi i postizanja zajedničke pobede, i istrajati na tome da budemo pokretač mira u svetu, da doprinosimo globalnom razvoju i branimo međunarodni poredak sa drugim državama sveta, uključujući i Srbiju. Na temeljima međusobnog poštovanja i jednakosti zajedno ćemo raditi na prevazilaženju poteškoća, težiti zajedničkom razvoju, zajednički uživati u prosperitetu i graditi prelepu i jedinu ispravnu viziju „zajednice zajedničke sudbine čovečanstva”.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala