Zaharova: Rusija 24 sata dnevno spremna za saradnju sa Nemačkom o Navaljnom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je spremna 24 sata dnevno da sarađuje sa Berlinom u situaciji sa Aleksejem Navaljnim, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Spremni smo 24 sata dnevno za saradnju sa nemačkom stranom. Želim da podsetim da, kada je ruski ambasador bio u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, upitao je da li postoje neki konkretni podaci koje bi ruska strana mogla da dobije na proučavanje radi istrage. Nije mu ništa predato. Ista situacija je i danas“, istakla je portparolka ruskog Ministarstva za televiziju „Rusija 24“.

Zaharova je podsetila da je ruska strana 27. avgusta predala Nemačkoj žalbu Državnog tužilaštva Ruske Federacije o Navaljnom. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, naglasila je ona.

„A šta vidimo? Još uvek nema odgovora. Štaviše, ispostavilo se da je tek ovog petka ova žalba prosleđena berlinskoj pravosudnoj službi, Kancelariju za pravosuđe... Ako je Berlinu potrebna hitnost, onda pre svega ovu hitnost treba da pokaže nemačka strana“, precizirala je portparolka.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da očekuje akcije od Rusije u narednim danima u vezi sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim, inače će Berlin sa partnerima razgovarati o kontramerama.

Situacija sa Navaljnim

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala