Šest pitanja Zaharove koje je uputila Berlinu

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova postavila je nekoliko pitanja šefu nemačke diplomatije Hajku Masu povodom odugovlačenja da se informacije o stanju Alekseja Navaljnog predaju Moskvi.

Zaharova se na svojoj stranici na fejsbuku pozvala na izjavu nemačkog ministra da je Berlin odavno dao odobrenje da se Moskvi predaju informacije o Navaljnom, ali da su u toku i dalje pregledi pacijenta na klinici. Štaviše, ruski ambasador Sergej Nečajev je bio obavešten o tome.

Komentarišući izjavu šefa nemačke diplomatije, Zaharova je ukazala da ima nekoliko pitanja za MIP Nemačke.

1.    Ako su pregledi Navaljnog i dalje u toku, zašto se izlazi sa političkim izjavama, tim pre u optužujućem tonu?

2.    Zašto su o istrazi i dijagnozama govorili političari, a ne predstavnici policije i lekari u Nemačkoj?

3.     Zahtev za informacijama o slučaju Navaljni bio je poslat miliciji i lekarima još u avgustu. Pre nekoliko dana su im se ruski lekari još jednom obratili sa predlogom o saradnji. Zašto nije počela razmena informacija? Zašto nije počeo praktični rad stručnjaka koji su kompetentni za ovo pitanje, već ih zamenjuju ekspertske izjave sa političkim parolama?

4.    Kakve faktografske podatke je nemačka strana predstavila partnerima iz NATO-a i EU, podstaknuvši ih da izađu sa istim političkim izjavama?

5.    Kada će ruska ambasada u Berlinu moći da dobije zvanične odgovore na zatražene informacije kako bi ih predala Moskvi?

6.    Zašto Nemačka ne otkriva podatke, na koje se poziva?

Podsetimo, Tužilaštvo i policija Rusije su počeli svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali još uvek nisu dobili nikakve informacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala