Ruski avioni Tu-142 na zadatku u beskrajnim širinama Arktika /video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaProtivpodmornički avioni Tu-142
Protivpodmornički avioni Tu-142 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posade aviona Tu-142 ruske protivbrodske avijacije Severne flote istražile su Arktik, saopštila je pres služba Severne flote.
„Dve posade protivbrodske avijacije Severne flote Tu-142 su letele iznad Arktika. Jedan od zadataka je bilo izviđanje leda duž trase brodova i plovila arktičke grupe Severne flote, koja je aktivna u istočnom delu Karskog mora, pored obala poluostrva Tajmir“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Tokom leta posade aviona su istraživali stanje leda u morima ruskog dela Arktika i ispunjavale druge zadatke, posle čega su se uspešno vratile u bazu.

Kako su naveli u pres službi, informacije koje je posada prikupila o stanju leda, su prenete na vodeći brod arktičke grupe Severne flote – protivpodmornički brod „Severomorsk“.

Podsetimo, ruski avioni TU-142 su u junu izvodili letove iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, koji su trajali 12 sati. Na nekim delovima puta, avione su pratili norveški lovci F-16 iz baze sa Islanda.

U martu je Severnoamerička komanda za protivvazdušnu odbranu (NORAD) izjavila, da su američki lovci F-22 i kanadski CF-18 presreli dva ruska izviđačka aviona Tu-142 pored obale Aljaske. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala