Prvi probni letovi ruske rakete „Sojuz-5“ tokom 2023. godine

© Sputnik / Oleg Urusov / Uđi u bazu fotografijaSvemirska raketa "Zenit M" na lansernoj rampi kosmodroma "Bajkonur".
Svemirska raketa Zenit M na lansernoj rampi kosmodroma Bajkonur. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine, a sredinom sledeće godine će početi njena proizvodnja, saopštio je generalni direktor Raketno-kosmičkog centra (RKC) „Progres“ (pripada kompaniji „Roskosmos“) Dmitrij Baranov.

Proizvodnja nove ruske rakete srednje klase „Sojuz-5“ („Irtiš“), koja predstavlja zamenu za ukrajinsku raketu „Zenit“, počela 2016. godine. Za prvi stepen rakete planirano je da koriste motori RD-171MV, koji su modernizovani motori rakete „Zenit“. Na drugom stepenu će biti korišćeni motori RD-0124MS, modernizovani motori trećeg stepena rakete „Sojuz-2.16“, umesto ukrajinskog motora RD-120, koji je korišćen za „Zenit“.

„Trenutno se prave modeli. Početkom sledeće godine ćemo dobiti nove aluminijumske legure, od kojih ćemo praviti manji broj uzoraka za ispitivanje. Mislim, da ćemo sredinom sledeće godine početi da pravimo konstrukcije za prvu raketu“, rekao je Baranov.

„Roskosmos“ je u julu 2018. godine potpisao državni ugovor sa Raketno-kosmičkim centrom (RKC) „Energija“, koji je glavni projektant rakete „Sojuz 5“. Ugovor je potpisan na 61,2 milijardi rubalja za proizvodnju i ispitivanje rakete. Raketu će proizvoditi RKC „Progres“.

Planirano je da se u periodu 2023-2025. godine sa kosmodroma Bajkonur u okviru probnih letova „Sojuz-5“ lansira četiri puta.

U prvom lansiranju raketa će poleteti sa blokom DM i maketom kosmičke letelice. Planirano je da se „Sojuz-5“ koristi na rusko-kazahstanskom raketno-kosmičkom kompleksu „Bajterek“ za lansiranje sa raketnog kompleksa rakete „Zenit“, koji je modernizovao Kazahstan.

© SputnikRaketa-nosač „Sojuz-5“ i „Sojuz-5 lajt“
Prvi probni letovi ruske rakete „Sojuz-5“ tokom 2023. godine - Sputnik Srbija
Raketa-nosač „Sojuz-5“ i „Sojuz-5 lajt“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala