Nemačka negira da odbija saradnju sa Rusijom u slučaju Navaljni

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka može predati Rusiji informacije koje se tiču slučaja opozicionara Alekseja Navaljnog, ali je to višestepeni proces i potrebno je rešiti niz pitanja, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas televiziji ARD.
„Mi smo odavno odobrili taj zahtev (Moskve) o pružanju pravne pomoći. Kada smo razgovarali sa ruskim ambasadorom rekli smo mu to“, rekao je Mas.

„Nema uopšte razloga da se to ne uradi“, dodao je on.

On je objasnio da informacije mogu biti predate ruskoj strani, ali da je to višestepeni proces, jer stalno pristižu novi podaci.

„Navaljni nastavlja da se leči. Proverava se koliko otrova je ostalo u njegovom telu ili je već izvučen“, objasnio je ministar.

Uz to, odobrenja razmatraju različite službe, a potrebna su odobrenja i lekara klinike u kojoj se leči Navaljni.

Ministar je dodao da je slučaj Alekseja Navaljnog privukao pažnju celog sveta i vlasti Nemačke osiguravaju maksimalno moguće mere bezbednosti za njegov boravak u zemlji.

Podsetimo, Tužilaštvo i policija Rusije su počeli svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali još uvek nisu dobili nikakve informacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala