„Drugačija vrsta diplomatije Trampa“: Grenel o sporazumu Beograda i Prištine

© AP Photo / Evan VucciRičard Grenel
Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum Beograda i Prištine je rezultat drugačije vrste diplomatije američkog predsednika Donalda Trampa, piše specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel u autorskom tekstu za američki sajt „Hil“.

Grenel je na Tviteru podelio tekst za „Hil“, koji je objavljen u rubrici „mišljenje“, navodeći da ne može da pronađe nijedan američki medij koji je izvestio o sadržaju „istorijskog sporazuma Srbije i Kosova“.

U tekstu Grenel ukazuje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti napravili ogroman korak ka dugoročnom rešenju „njihovog istorijskog sukoba“ kada su u petak u Beloj kući, pod pokroviteljstvom Trampa, potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa.

​Grenel navodi da je još od 2017. godine stav SAD o „sukobu Srbije i Kosova“ bio da će koraci ka ekonomskoj normalizaciji razblažiti snagu i važnost „vrućih političkih pitanja“ u tom sporu.

Dve strane su se složile da izgrade putnu i železničku vezu između Beograda i Prištine i obavezale da izrade zajedničku studiju izvodljivosti o mogućnostima povezivanja železničke infrastrukture sa dubokomorskom lukom na Jadranskom moru, podsetio je Grenel.

Kako je istakao, obe strane će raditi sa američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i Izvozno-uvoznom bankom kako bi podržale ove projekte i obezbedile finansiranje za mala i srednja preduzeća i dodao da će svi ovi sporazumi omogućiti slobodniji i efikasniji protok ljudi i robe preko administrativnih prelaza.

„Što se tiče same granice, Srbija i Kosovo su se dogovorili da otvore i operacionalizuju objekat zajedničkog prelaza Merdare, da međusobno priznaju diplome i profesionalne sertifikate i da se pridruže mini-šengenskoj zoni koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019“, naveo je Grenel.

On smatra da će „Srbima i Kosovarima uskoro biti lakše nego ikad da žive, rade, trguju i uče u međusobnim četvrtima, kompanijama i na univerzitetima“, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala