Šta piše u pismu ruske Nacionalne lekarske komore nemačkim kolegama

© AP Photo / Markus SchreiberBolnica "Šarite" u Berlinu u kojoj je hospitalizovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni
Bolnica Šarite u Berlinu u kojoj je hospitalizovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik ruske Nacionalne lekarske komore Leonid Rošalj uputio je pismo predsedniku Nemačke lekarske asocijacije Klausu Rajnhartu u kojem je predložio formiranje zajedničke komisije dve komore koja bi se pozabavila slučajem ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog. Lekari, kaže, treba da budu izvan politike.
„Zainteresovani smo za istinu i ako se uverimo da se zaista radi o trovanju i da stanje Navaljnog nije povezano sa nekim drugim razlozima tražićemo da se u Rusiji pokrene krivični postupak. Nadamo se razumevanju i pozitivnom odgovoru“, navodi se u pismu.

Rošalj kaže da su u bolnicama u Omsku i Berlinu lekari došli do različitih zaključaka kada je reč o uzrocima stanja Navaljnog i da u lekarskoj zajednici postoje sumnje u nalaze istražitelja vojne laboratorije Bundesvera o postojanju otrova.

„Lekari treba da budu izvan politike i ako se pojave neki teški klinički slučajevi moramo ta teška pitanja da rešavamo među sobom u našem okruženju. Naše odluke moraju da budu uravnotežene  i ne političari ne smeju da ih koriste bez dokaza“, istakao je on.

Kada se mišljenje lekara razilazi u našoj profesiji uobičajeno je da se organizuje konzilijum i zato predlažemo formiranje zajedničke komisije predstavnika dve komore, istakao je Rošalj.

On je naveo da su lekari bolnice u Omsku odmah nakon transporta Navaljnog u Nemačku bili spremni da nemačkim kolegama predoče sav materijal za zajedničku analizu.

Takođe je u pismu podsetio da su lekari,  od momenta kada je Navaljni doveden u bolnicu u Omsku, učinili sve što je neophodno da bi mu stabilizovali stanje.

„Spasili su mu život. Na konsultacije su bili pozvani i stručnjaci iz drugih medicinskih ustanova Rusije. U skladu sa molbom rodbine bio je dozvoljen i pristup nemačkim lekarima, potom i njegov transport u Nemačku“, naveo je Rošalj.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je bloger  „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala