Šojgu: Rusija ne želi trku u naoružanju, ali je prinuđena da odgovori NATO

© Flickr / MarijaninaZastave Rusije i NATO-a
Zastave Rusije i NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije zainteresovana za trku u naoružanju, ali je prinuđena da unapređuje svoje borbene potencijale kao odgovor na neprijateljske akcije NATO, kaže ruski ministar odbrane Sergej Šogu.
„Sve mere su usmerene isključivo na jačanje odbrane, ograničene su po svom obimu  i u skladu su sa savremenim vojnim opasnostima“, rekao je ruski ministar.

On je dodao da NATO želi da se vrati u vreme Hladnog rata i da razvija vojnu infrastrukturu i nastavlja da razmešta protivraketnu odbranu u istočnoj Evropi, a razlog za to je očigledan - sve veći međunarodni autoritet Rusije.

Rusija, kako je rekao, vodi nezavisnu politiku, aktivno učestvuje u rešavanju globalnih problema, postavalja se kao posrednik u regulisanju konflikata.

Njen sve veći međunarodni autoritet stimulisao je razvoj ne samo evroazijskih nego i globalnih integracija kao što je BRIKS, dodao je Šojgu.

„Sve to Zapad vidi kao izazov za svoje liderstvo, kao pokušaj da se uništi unipolarni svet nastao posle raspada SSSR“, rekao je ministar novinarima posle zatvaranja Međunarodnih vojnih igara.

On je istakao i da je u zapadnim medijima pokrenuta snažna propagandna kampanja kako bi se svet uverio u navodnu agresivnu spoljnu i vojnu politiku Moskve.

Podsetio je i da je u dokumentima Alijanse Rusija označena kao glavna pretnja bezbednosti.

„Antirusku retoriku neštedimice koriste visoki zvaničnici Alijanse“, istakao je Šojgu.

Šojgu kaže i da je Rusija predložila NATO da smanje broj vojnih vežbi u uslovima pandemije, kako bi se sprečilo dalje komplikovanje situacije, ali da ta ideja u Briselu nije naišla na pozitivan odjek.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala