Pentagon: Pokazaćemo Rusiji svu moć naše nuklearne modernizacije

© AP PhotoZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su pokrenule modernizaciju sopstvenih nuklearnih snaga kao odgovor na program koji je nedavno pokrenula Rusija, izjavio je zamenik pomoćnika šefa Ministarstva odbrane Amerike Robert Sufer, a kako je najavio, završetak tog procesa očekuje se 2030. godine.

„Jasno je da se Rusija uveliko bavi modernizacijom svojih snaga, a mi još uvek to nismo ni počeli. Zato ni ne možemo da tvrdimo da je naša modernizacija pokrenula njihovu. Oni su bili prvi“, rekao je.

Prema njegovim rečima, SAD se nalaze na pragu prelaska sa konceptualne na inženjersku fazu modernizacije.

„Otprilike 2030. godine i Rusija i Kina biće u prilici da uvide svu moć naše nuklearne modernizacije“, naglasio je.

Istovremeno, Sufer je optužio Rusiju da je odgovorna za trku u razvoju nestrateškog nuklearnog oružja.

Usledio odgovor Rusije: Pentagon se krije iza optužbi

Ubrzo nakon ove izjave oglasio se ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov koji je rekao da svetski sistem nuklearnog obuzdavanja destabilizuje upravo Vašington time što povećava nuklearno naoružanje male razorne moći.

Kako je rekao, Pentagon se krije iza optužbi kako bi opravdao sopstvena nastojanja da poveća šansu primene nuklearnog oružja, a kao primer naveo razmeštanje nuklearnih bojevih glava male razorne moći W76-2 na balističkim raketama „Trajdent 2“.

Ruski mediji podsećaju da je zvanična Moskva u više navrata saopštavala da nema nameru nikoga da napada, a pogotovu zemlje članice NATO-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala