Nemačka: Troškovi prekida izgradnje "Severnog toka 2" i do osam milijardi evra

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prekid izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ mogao bi neke evropske kompanije da košta milijarde evra, izjavio je predsednik Istočnog komiteta nemačke ekonomije Oliver Hermes, prenose nemački mediji.

Kako je naglasio, obustava projekta dovela bi do gubitka velikog broja radnih mesta, naročito u istočnom delu Nemačke.

Istovremeno, Hermes je izrazio sumnju u to da se sporazum o gasovodu može retroaktivno osporiti, jer bi to značilo da je moguće bilo koji projekat zaustaviti „u zavisnosti od političke situacije“.

Sa druge strane, predsednik nemačkog Udruženja za gas  „Zukunft Erdgas“ Tim Keler je izjavio da će prekid izgradnje „Severnog toka 2“ biti skup, a da gubici mogu biti i do osam milijardi evra.

Pored toga, potrošači će morati da plate troškove u iznosu od četiri milijarde evra za izgradnju priključnih cevi, koje se kasnije neće koristiti. Keler je zaključio, da će to dovesti i do velikog rasta cene gasa u Evropskoj uniji, zbog smanjene ponude.

Podsetimo, Vlada Nemačke je objavila 2. septembra da je prema oceni specijalista laboratorije Aleksandar Navaljni otrovan supstancom iz grupe novičok. Nekoliko nemačkih političara su tražili da se zaustavi ili obustavi izgradnja „Severnog toka 2“. Međutim, postoje i protivnici ovog stava.

Prošle nedelje se po tom pitanju izjasnila i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je izjavila da se pitanje „Severnog toka 2“ i slučaja Navaljnog moraju odvojeno posmatrati. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Berlin nije informisao Moskvu o svojim zaključcima na temu navodnog trovanja Navaljnog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala