Naučnici objavili: Dug boravak u kosmosu izaziva promene na mozgu kosmonauta

CC0 / Piksabej / Ljudski mozak
Ljudski mozak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici su potvrdili da dug boravak u kosmosu utiče na strukturu mozga kosmonauta. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu „Sajns Advansis“.

Naučnici iz Australije, Belgije, Nemačke i Rusije su izučavali strukturu mozga 11 ruskih kosmonauta, koji su u proseku proveli 171 dan u nizu na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Tri puta su svakom od kosmonauta uradili magnetnu rezonantnu tomografiju (MRT) mozga, jednom pre poletanja u kosmos i dva puta posle povratka na Zemlju.

Metoda neurovizualizacije je omogućila identifikovanje strukturnih i funkcionalnih promena na mozgu nakon leta u kosmos.

© Foto : NASA screenshotKosmonauti u Međunarodnoj svemirskoj stanici
Naučnici objavili: Dug boravak u kosmosu izaziva promene na mozgu kosmonauta - Sputnik Srbija
Kosmonauti u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kao rezultat dugog boravka u bestežinskom stanju, raspodela sive i bele mase mozga se menja, dok se komore mozga povećavaju kao i cerebrospinalna tečnost.

Prema mišljenju naučnika, na ovaj način se nervni sistem adaptira na bestežinsko stanje i pojačava pritisak na oblasti mozga, koje odgovaraju između ostalog i za pokrete. Navodi se još i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu posle sedam meseci boravka na Zemlji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala